Случај "Жута кућа", у извештају сведочења Албанаца који су учествовали у трговини органима

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорава да време цури и да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК за неколико месеци донети одлуку да ли подиже оптужнице за "жуту кућу" или одустаје од њих. Истиче да постоји извештај у којем се налазе интервјуи са осморицом Албанаца, бораца ОВК, који сведоче о свом учешћу у трговини органима.

Милован Дрецун је рекао да радна група коју је формирао Одбор за Косово и Метохију и која сакупља чињенице и доказе о злочинима ОВК има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.

"Ми смо пре месец дана новинарима, када смо имали састанак са представницима појединих амбасада, поделили досије 'Жута кућа'. У њему је било и оно о чему се говори последњих дана у медијима – извештај форензичког тима који је радио увиђај у 'жутој кући'", рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да је у том тиму био и Мати Раатикаинен. Он је био шеф истражног тима при Међународном суду за бившу Југославију, а затим и шеф истражног тима Еулекса.

"На састанку са породицама киднапованих и несталих рекао је да има напретка и да ће се сигурно нешто урадити и да они знају где се тела налазе", навео је Дрецун.

У закључку тог извештаја се наводи да је крв која је нађена у кухињи реаговала на луминол.

"Луминол се користи након завршетка свих испитивања. Ова супстанца коришћена је да би се уочила крв коју људско око не може да види на евентуалним местима. Дакле нашли су крв у 'жутој кући'", истакао је Дрецун додајући да је тај извештај иницирао даљу истрагу.

Дрецун о заташкавању

Председник Одбора за Косово и Метохију рекао је да има и извештај који је означен као поверљив материјал, чија информација није за јавност и предмет је новинарске дискреције.

"То је извештај из октобра 2003, ради се о садржају посете шефа одељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка са директором одељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам сведока Албанаца и знају целу причу", рекао је Дрецун.

То, напомиње, показује колики је степен заташкавања и непредузимања било каквих активности када је могло много више да се уради да се разоткрије случај илегалне трговине органима.

"Уводник је базиран на интервјуу са осам сведока, сви су Албанци са Косова и из Црне Горе који су служили у ОВК. Четворица су учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и северној Албанији, тројица су испоручивала заробљенике у клинику, двојица су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром 'Ринас' код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре су обављани са знањем и учествовањем средњих и виших официра ОВК и лекара са Косова и из иностранства", рекао је Дрецун.

Као значајно истиче то што су ту операцију активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Салија Берише.

Трговина органима је један од носећих елемената извештаја Дика Мартија, тако да Дрецун очекује да ће се наћи у оптужници специјализованог тужилаштва.

"Морамо да инсистирамо и да урадимо све да се што пре нађу на оптужницама. Време цури, за неколико месеци донеће одлуку да ли подижу или одустају од оптужница. Морамо да их снабдемо доказима да нам се не деси опет да нико ништа није предузео", закључио је Дрецун.

број коментара 17 пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 18:48)
Bojana [нерегистровани]

pravda

Sve krvnike pohapsiti i izvesti pred lice pravde da odgovaraju za svoja zlodela, kao i ove koji su prikrivali dokaze.

(четвртак, 06. дец 2018, 18:06)
Maja [нерегистровани]

Bahatost

Albanci koji su ubijali Srbe,moraju biti kaznjeni zbog prodavanja organa.Ovakvo ponasanje mora da se zaustavi.

(четвртак, 06. дец 2018, 14:03)
anonymous [нерегистровани]

Zasto Natasa Kandic suti..?

Radi se o zutoj kuci i stradanjima neduznih Srba..

(четвртак, 06. дец 2018, 13:01)
anonymous [нерегистровани]

srba

treba napraviti portal, sa svim zlocinima pocinjenim nad srbima u proteklom ratu, snimicima svedocenjima, dokazima !!!
pa neka svet cita !!
sve sto se zna o zlocinackom bombardovanju itd

(четвртак, 06. дец 2018, 12:58)
Sava [нерегистровани]

Treba proslediti i nataši kandić

U svim slučajevima za koje se angažovala, optuženi su kažnjeni. Neka bude od koristi. Hajde i to da vidimo

(четвртак, 06. дец 2018, 12:48)
anonymous [нерегистровани]

Kad se takve stvari desavaju

nisi vise siguran u nikog i nista.Sigurno je da medicina postaje biznis posto je dosla do tog nivoa da sve moze da zameni, organi se traze na veliko.

(четвртак, 06. дец 2018, 12:06)
anonymous [нерегистровани]

Бели медведи

Јасно је да ако осуде Харадинаја, Тачија, Орића, Готовину и остале зликовце над српским народом да би ови имали много тога да кажу и да би повукли на дно и "велике зверке" са запада.Сви они су заједно били у удруженом злочину против Срба.А велики који стоје иза свега несмеју бити откривени.Зато су вође шиптара и остала слична дружина из окружења, наша браћа скојима смо живели заједно у "братству и јединству," тако охоли и раде шта хоће јер знају да су заштићени ко бели медведи.

(четвртак, 06. дец 2018, 12:06)
anonymous [нерегистровани]

NVO

Treba pozvati i pozivati sve ove silne nevladine organizacije, strane i domace, kod nas, koje se deklarativno bave ratnim zlocinima, da vidimo kako ce da reaguju...Oni su valjda veliki humanisti, bave se zlocinima protiv covecnosti, nisu valjda sovinisti da nece reagovati ako se radi o Srbima.

(четвртак, 06. дец 2018, 11:23)
anonymous [нерегистровани]

Monstrumi

Polako ali sigurno ce biti prave za sve Srbe. Polako ce sve isplivati na videlo. Počiniocima najstrozije mere. Doživotna.

(четвртак, 06. дец 2018, 11:15)
anonymous [нерегистровани]

Skandalozno

Neko mora da odgovara za ove gnusne zločine! Monstruozno!!!!!