Притвор тројици осумњичених за злоупотребе у Дајнерсу

Специјални суд у Београду одредио је притвор до 30 дана тројици осумњичених за злоупотребе у привредном друштву "Дајнерс Клуб Интернешенал Београд", осумњиченим да су оштетили фирму из Загреба за више од 20 милиона евра. Две осумњичене пуштене су да се бране са слободе.

Притвор је одређен Обраду Сикимићу (57), Енесу Зајмовићу (39) и Небојши Станивуковићу (44).

Портпарол суда Бојана Станковић прецизирала је за Танјуг да је судија за претходни поступак донео решење којим им је одредио притвор због постојања опасности да ће боравком на слободи ометати истрагу утицањем на сведоке.

Против овог решења осмуњичени и њихови браниоци имају право жалбе кривичном ванрасправном већу у року од три дана.

Ивана Петковић (39) и Јасминка Илић (64) су пуштене синоћ да се бране са слободе јер тужилаштво за њих није предложило притвор.

Све петоро се сумњиче да су почили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву и причинили штету фирми из Загреба од 20.361.197 евра.

МУП је пре два дана саопштио да се сумња да је Сикимић као одговорно лице привредног друштва "СКБ Капитал С.А." из Луксембурга, који је уједно био и одговорно лице привредног друштва "Дајнерс Клуб Интернешенал Белгрејд", у саизвршилаштву са осталим осумњиченима организовао сачињавање лажних финанисијских извештаја у циљу приказивања позитивних финансијских резултата "Дајнерс Клуб Интернешенал Белгрејд".

Сикимић се сумњичи да је током 2015. и 2016. године налагао Зајмовићу, а он Петковићевој и Илићевој да изврше промене у финансијским извештајима како би се финансијски резултат и стање "Дајнерс Клуб Интернешенал Белгрејд" приказали позитивним.

Сумња се да су Петковићева и Илићева мењале податаке у табели главне књиге за 2015. и 2016. годину које им је, по налогу Зајмовића, достављао један од службеника Сектора за ИТ, а оне су му након измена враћале ради имплементације у књиговодствени рачунарски програм.

У поступку преговора са овлашћеним представнцима "Ерсте Кард Клуб" Загреб они су тако доставили лажно сачињене финансијске извештаје предузећу из Загреба које је на основу њих извршило погрешну процену вредности капитала и донело одлуку о куповини удела "Дајнерс Клуб Интернешенал Белгрејд".

Међу тим извештајима био је и коначни финансијски извештај од 28. фебруара прошле године у којем је стање обавеза према добављачима приказано умањеним за 7.140.798 евра, стање потраживања према купцима приказано увећаним за 12.535.040 евра, а стање обавеза према члановима по основу положених, а непрокњижених депозита приказано умањеним за око 685.368 евра.

На овај начин "Ерсте Кард Клуб" д.о.о. Загреб причињена је штета од 20.361.197 евра, док је Сикимић, како се сумња, себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 4.545.104 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво