Суд потврдио: Испуњени услови за изручење Тристана Вотерса

Виши суд у Београду поново је, након две укинуте одлуке, донео решење којим је потврдио испуњеност законских услова за изручење Тристана Вотерса Аустралији, која га тражи због међународног шверца кокаина.

Вотерс је у екстрадиционом притвору у Београду, 10 и по месеци, од хапшења 15. јануара.

Ухапшен је заједно са још двојицом аустралијских држављана, Дејвидом Кемпбелом и Роханом Арнолдом, по потерници Аустралије у београдском хотелу "Метропол", због сумње да су учестовали у међународном шверцу кокаина.

Арнолд и Кемпбел су још раније изручени пошто су се сагласили са екстрадицијом матичној земљи, док се Вотерс противи изручењу.

Апелациони суд у Београду је два пута до сада по жалби Вотерсових адвоката укидао првостепену одлуку суда о испуњености услова за изручење, уз налог суду да од Аустралије затражи доказе о испуњености претпоставки за изручење.

Новом одлуком суда констатовано је да су испуњени услови за изручење, рекла је за Танјуг портпаролка суда Бојана Станковић и додала да и на ово решење Вотерс и његови браниоци имају право да се жале Апелационом суду.

Коначна одлука на министру

Након правоснажне одлуке о испуњености услова за изручење, коначну реч о томе даје министар правде Србије.

Вотерс је у екстрадиционом притвору у Београду од хапшења у јануару ове године.

Аустралија Вотерса тражи због кривичних дела из кривичног закона Кономвелта: "увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију", затим "завера за увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију" и "завера за поседовање илегално увезене комерцијалне количине гранично контролисане дроге".

Вотерс је у екстрадиционом притвору који му је одредио Специјални суд 24. јануара, након пријема међународног налога за хапшење (потерница) који је за њим издао Интерпол у Канбери.

Сва три поменута Аустралијанца су ухапшена у Београду по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру медународне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у Метрополу спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала од ухапшених је тада заплењено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ, саопштила је полиција.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са целичним цевима, у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је тада полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво