Сретен Лукић остаје у затвору

Хашки трибунал одбио захтев пензионисаног генерала МУП-а Србије Сретена Лукића да буде привремено ослобођен због здравствених проблема. Судско веће оценило да оптужени има сву неопходну медицинску негу и у Хагу.

Судско веће Хашког трибунала одбило је захтев пензионисаног генерала МУП Србије Сретена Лукића да буде привремено ослобођен током празничне паузе у раду суда, саопштено је у Хагу.

Генерал Лукић, бивши шеф штаба МУП-а Србије на Косову, оптужен је за злочине над косовским Албанцима 1999. и у притвору у Шевенингену чека на пресуду, после суђења окончаног у августу ове године.

Почетком децембра, Лукићеви браниоци затражили су да он буде привремено пуштен на слободу у Србију из здравствених разлога.

У образложењу, адвокати су навели да је неопходно да Лукића прегледају лекари у београдској болници у којој је 2004. године, пре пребацивања у Хаг, био подвргнут медицинској интервенцији.

Судско веће Ијана Бономија оценило је да то није довољан разлог за привремено ослобађање Лукића, на основу извештаја лекара из судског притвора да оптужени има сву неопходну медицинску негу и у Хагу.

Заједно са бившим председником Србије Миланом Милутиновићем, некадашњим потпредседником владе СРЈ Николом Шаиновићем и генералима Драгољубом Ојаданићем, Небојшом Павковићем и Владимиром Лазаревићем, Лукић је оптужен за присилно премештање, депортације, убиства и прогон Албанаца са Косова у првих шест месеци 1999 године.

Оптужени чекају на изрицање пресуде, после суђења које је пред Трибуналом трајало од 10. јула 2006. до 27. августа ове године.

Тужиоци су затражили да оптужени буду проглашени кривим и да им буду изречене казне између 20 година затвора и доживотног затвора.

Браниоци су, насупрот томе, тврдили да кривица оптужених није доказана и затражили да их Трибунал ослободи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи