Караџић: Оспорићу законитост Трибунала

Хашки трибунал je незаконит и нелегитиман, оценио је у поднеску бивши лидер босанских Срба Радован Караџић и додао да је његова морална обавеза да оспори законитост Трибунала.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић оценио је, у данас објављеном поднеску, да је Хашки трибунал незаконит и нелегитиман.

"Без обзира на то каква ће бити одлука Судског већа у вези са овим поднеском, Радован Караџић сматра да је његова морална обавеза, према историји и пред глобалном јавношћу, да оспори законску валидност и легитимност овог суда", наведено је у поднеску на осам страна.

Бивши лидер босанских Срба цитирао је, у документу, Аристотела и истакао да је суд само орган тужилаштва Савета безбедности УН.

Караџић је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за време рата у БиХ између 1992. и 1995. године.

Ухапшен је у Београду 21. јула 2008, а 30. јула изручен Хагу, после 12 година бекства.

Суђење Караџићу, које је почело 27. октобра излагањем уводне речи тужилаштва, прекинуто је 5. новембра, пошто је оптужени одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе одбрану.

Судско веће Трибунала је због тога именовало британског адвоката Ричарда Харвија за Караџићевог браниоца по службеној дужности, а као датум наставка суђења одредило је 1. март 2010. године.

Прошле седмице је одбијен захтев оптуженог да уложи жалбу на одлуку о именовању правног саветника.

Караџић, према одлуци суда, може да настави да сам себе заступа, али ће морати да сарађује с постављеним браниоцем.

Уколико настави да бојкотује суђење, Карараџић ће изгубити то право и одбрану ће у потпуности преузети именовани бранилац.

Уколико буде проглашен кривим, бивши председник РС могао би да буде осуђен на казну доживотног затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво