Кецман оптужује ДБ за убиство Ћурувије

Један од истражитеља убиства новинара Славка Ћурувије, инспектор Драган Кецман сведочио је у Специјалном суду у Београду на суђењу оптуженим за то убиство, некадашњим припаднима Државне безбедности. Кецман тврди да је, на основу информација до којих је дошао, утврђено да је убиство Ћурувије умешана Државна безбедност.

Инспектор Драган Кецман је пред судом рекао и да су четворица бивших руководилаца и припадника Државне безбедности, који су се нашли на оптужници Тужилаштва за организовани криминал, они који су то организовали, омогућили и извршили.

Током сведочења у више наврата износио своје ставове и убеђења, па га је судија прекидала и тражила да говори о само о процедурама.

Суђење ће бити настављено 6. децембра, када ће суд одлучити о новим доказним предлозима.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 27. нов 2018, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

curuvija

to sve sto se desava u ovom slucaju vise govori o nama.

(понедељак, 26. нов 2018, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Koliko su jos uvek jaki oni koji su organizovali ubistvo Curuvije, kada.....

.......i oni koji znaju cute, kao - zaliveni!?