Ранки Томић пет година затвора за ратни злочин

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је на пет година затвора Ранку Томић за ратни злочин 1992. године у месту Радић, код Босанске Крупе, јер је злостављала 18-годишњу болничарку Армије БиХ Кармен Каменчић.

Осуђена је због ратног злочина према ратним заробљеницима. Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за ратне злочине и осуђена имају право жалбе Апелационом суду.

Предмет против Томићеве београдски суд преузео од Кантоналног суда у Бихаћу, а Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије подигло је оптужницу 26. маја 2016. године и прецизирало је 16. новембра 2018. године.

Томићева је наводно била старешина Фронта жена Петровац, а терети се да је мучила, нечовечно поступала и учествовала у злочину над Каменчићевом која је убијена хицем из пиштоља малолетног мештанина.

Овај предмет је познат као случај "Босанска крупа". За овај злочин у БИХ су раније осуђене на по четири године затвора Бора Кубурић и Радмила Бањац.

Политика је пренела да је Каменчићева била натерана да се скине на сред села у присуству мештана, док су је оптужене тукле, да гола пузи и да сама себи ископа гробницу. У њу је пуцао малолетни мештанин, док је лежала повређена у ископаном гробу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво