Незаконита пресуда Луки Бојовићу, али нема новог суђења

Иако је Врховни касациони суд (ВКС) утврдио да су Специјални и Апелациони суд повредили закон правоснажним ослобађајућим пресудама у корист Луке Бојовића и Владимира Милисављевића којима су ослобођени од оптужби за злочиначко удруживање и три убиства и два покушаја убиства током 2004. године, пресуда није укинута.

Према српским процесним законима, када се утврди повреда закона у корист окривљеног, одлуком Врховног касационог суда се не могу изменити пресуде којима је повређен закон.

Својом одлуком ВКС је усвојио захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужилаштва као основан и, како је објављено на сајту суда, утвдио да је правноснажним пресудама у корист окривљених повређен закон.

По оцени ВКС, основано се захтевом за заштиту законитости РЈТ, који је иницирало Тужилаштво за организовани криминал указује да су побијане правноснажне пресуде донете уз битну повреду одредаба кривичног поступка када је реч о низу предлога тужилаштва које је суд одбио да изведе као доказ.

Констатује се, поред осталог, да суд није на недвосмислен начин образложио своје закључке да су наведени докази изричито супротни било којој норми правног поретка Републике Србије, нити је пружио аргументацију да су докази супротни међународним стандардима људских права у кривичном поступку.

Спорним пресудама Специјалног суда из маја 2015. године и правоснажном пресудом Апелационог суда из децембра исте године, Лука Бојовић и Владимир Милисављевић су ослобођени оптужби за три убиства и два покушаја убиства 2004. године.

Истом одлуком, некадашњи припадник криминалног "земунског клана" Сретко Калинић осуђен је на 35 година затвора због три убиства и два покушаја убиства, а Милош Симовић на 30 година затвора због једног убиства и једног покушаја убиства.

Бојовић је због недостатка доказа ослобођен оптужби да је преузео вођство над "земунским кланом" и да је налагао убиства.

Бојовић и Милисављевић су у шпанском затвору где служе казне затвора од 18, односно 21 године затвора због арсенала оружја које је пронађено у њиховим становима у Валенсији.

Тужилаштво за организовани криминал теретило је Бојовића и остале за убиство Бранка Јефтовића Јорге и за покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока 2004. године, као и за убиство њихових тјелохранитеља Дејана Живанчевића и Милутина Јовичића, који су настрадали приликом покушаја убистава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи