Случај Ћурувија, враћени у списе одбијени докази

Суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптуженим за учешће у убиству власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије у априлу 1999. настављено је данас, а завршница суђења пред Специјалним судом је одложена до даљег.

Пред наставак суђења, Апелациони суд усвојио је жалбу тужиоца и у списе предмета вратио неке од доказних предлога тужилаштва које је судско веће претходно одбило на инсистирање одбране.

Због тога је за понедељак 26. новембар заказано сведочење инспектора Драгана Кецмана, чија је изјава из истраге била избачена из судских списа, а сада одлуком Апелационог суда враћена у доказни материјал.

У списе предмета враћене су и друге изјаве сведока од којих су неки већ преминули.

На претходном суђењу судско веће је одбацило многе предложене доказе тужиоца и бранилаца и наложило браниоцима да спремају завршне речи, након којих је требало да уследи изрицање првостепене пресуде.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бекства суди у одсуству.

Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Радоњић и Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстрекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

број коментара 0 Пошаљи коментар