Кантару кућни притвор, осталима затвор за злоупотребе

Специјални суд у Београду поново је осудио на казне кућног затвора и класичног затвора уз одузимање имовинске користи председника УО привредног друштва УП "Стари Град" а.д. Београд Славена Кантару и двојицу чланова УО због злоупотребе положаја одговорног лица.

Кантар је осуђен на годину дана кућног затвора уз електронски надзор, Војислав Радаковић на годину дана затвора а Алексеј Расказов на годину и по дана затвора.

Њима је такође одузета противправна имовинска корист прибављена кривичним делом.

Од компаније "Диматеx Интернатионал Инц", Монтреал, Канада одузет је износ од 1.822.000 евра што је у динарској противредности износило 150.135.096,50 динара.

Од компаније "Трестле Бусинес" са Британских Девичанских Острва износ од 1.225.000 евра што је у динарској противредности износило 98.382.984,90 динара и од компаније "Мидланд Ресоурс Холдинг" из Велике Британије износ од 800.000,00 евра што је у динарској противредности износило 67.168.535,00 динара.

Ове износе наведене компаније мораће да плате у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде под претњом извршења, наводи се у саопштењу суда.

Такође Кантар, Расказов и Радаковић су обавезани да плате трошкове кривичног поступка и паушала суду, о чијој висини ће суд одлучити накнадно.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво за организовани криминал, осуђени и њихови браниоци имају право жалбе Апелационом суду који је раније укинуио првостепену осуђујућу пресуду и наложио да им се суђење понови.

Кантар и остали се терете да су као као чланови УО привредног друштва УП "Стари Град" а.д. Београд, искоришћавањем својих положаја и овлашћења, страним компанијама прибавили протвправну имовинску корист у укупном износу од 325.165.416,40 динара, у периоду од 25. априла 2004. године до 3. маја 2006. године.

То су учинили у виду неоснованих исплата накнада за услуге консалтинга, маркетинга и менаџžмента, за потребе привредног друштва УП "Стари Град" а.д. Београд, а које нису извршене, сматра тужилаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи