Како се заштити од хакера и Фејсбук превара?

Од почетка године 35 кривичних пријава поднели су они који су оштећени тако што су, мислећи да помажу свом пријатељу, на Фејсбуку остављали податке о својој платној картици, а онда им је хакер са рачуна скинуо и до 600 евра. Најбоља заштита профила је поштовање Фејсбукове политике безбедности и коришћење методе двоструке аутентификације приликом логовања, кажу у МУП-у.

Двадесет пет кривичних пријава је решено, а једно лице је ухапшено. У Србији расте број сличних случајева, а хакери су углавном малолетници. 

Микаило Тијанић из Службе за борбу против организованог криминала рекао је за РТС да се хакери углавном служе методама социјалног инжењеринга, да позивају да им се уплати новац преко неког сервиса представљајући да су у неком проблему.

На тај начин, они играју на карту сажаљења, јер жртва мисли да помаже пријатељу.

Како каже Тијанић, преваранти анализирају Фејсбук профиле жртава, прате комуникацију и процењују колико новца би могли да добију и на тај начин врше таргетирање.

Истакао је и случај малолетне особе која је преузела профиле већег броја грађана, и представљајући се као пријатељ, тражила да јој се уплати новац у кладионицу, на налоге које је одредио.

"Формирао је више налога, давао инструкције и потом се кладио", каже Тијанић и додаје да је реч о специфичном случају јер је штета била двострука.

Он је затим тражио бројеве картица како би вратио новац грађанима, а када је дошао до бројева, злоупотребио их је и скинуо им сав новац са рачуна.

Тијанић каже да је најбоља заштита налога поштовање Фејсбук политике безбедности. Истиче да је потребо употребити метод двоструке аутентификације приликом логовања, што значи аутентификацију путем телефона и путем мејла.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи