Пешићева и "Пешчаник" плаћају одштету министру Стефановићу

Апелациони суд у Београду правоснажно је обавезао Весну Пешић и "Пешчаник" да министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу солидарно исплате 200.000 динара са каматом на име накнаде нематеријалне штете због повреде части и угледа текстом "Досољавање".

Овом одлуком, којом је потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, Апелациони суд је обавезао Весну Пешић као аутора текста, главне и одговорне уреднице портала "Пешчаник" Светлану Лукић и Светлану Вуковић и Удружење грађана "Пешчаник" да Стефановићу солидарно исплате поменуту одштету као и да му солидарно надокнаде трошкове парничног поступка од 93.100 динара.

Такође су обавезане да објаве правноснажну пресуду у првом следећем издању портала "Пешчаник", док је суд одбио део тужбеног захтева којим је тражено да се наложи Весни Пешић и Удружењу грађана "Пешчаник" да о свом трошку јавно објаве правноснажну пресуду, наводи се у пресуди објављеној на сајту Апелационог суда.

У образложењу одлуке се прецизира да је правилно првостепени суд закључио да нису сви видови саопштавања садржине идеје и мишљења обухваћени слободом изражавања јер, како се наводи у пресуди, "слобода изражавања не сме да буде супротна својој сврси".

"У конкретном случају тужена Весна Пешић, која не спори да је аутор текста али спори да је новинар, одговара по принципу субјективне одговорности предвиђене одредбама Закона о облигационом односима", наводи се у пресуди.

Судови су закључили да делови текста не доприносе јавној расправи о догађајима у Херцеговачкој улици у априлу 2016. године и да, како се наводи у пресуди, нису усмерени на решење проблема, већ на вређање и субјективну категоризацију тужиоца (Стефановића).

Према ставу суда, ти делови текста су усмерени "на вређање његовог достојанства, угледа и части, јер је тужилац окарактерисан као неко ко је 'најглупљи' чија је 'глупост' ненадмашна, то се оваквим квалификацијама које су лезионог карактера вређа достојанство тужиоца".

Поменутим текстом Весна Пешић је кометарисала Стефановићеве изјаве поводом рушења објеката у Сава малој у априли 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи