Настављено суђење Цанету

Специјални суд није данас одлучивао о даљем поступку против главног оптуженог у поступку за шверц цигарета Станка суботића Цанета. У Специјалном суду се спекулише да суд још није обавештен да је он у Москви пуштен на слободу.

Званично у суду није саопштено било шта у вези са одбијањем руских органа захтева за изручење Суботића Србији.

Суботић је по међународној потерници ухапшен 28. априла у Москви, где му је одређен екстрадициони притвор, из којег је пуштен 26. јуна, пошто је Русија одбила да га изручи Србији.


Трочлано судско веће Специјалног суда, којим председава Милена Рашић, одлучило је 19. маја на почетку суђења да раздвоји поступак против Суботића.

Суђење је јутрос настављено изјашњавањем о оптужници другооптуженог, бившег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса, који је рекао да није крив и да је у оптужници "тачно само његово име".

"У оптужницама пише да сам пуштао камионе (са цигаретама) за три банде, али не пише да сам узимао свој део. То је немогуће, зашто бих пуштао камионе а да не узмем свој део? Мене тужилац прави имбецилом, а ја ипак нисам дебил", рекао је Кертес. 

Кертес је пред Специјалним судом за шверц цигарета оптужен и као члан криминалне групе Синише Стојичића, а у истрази је означен и као члан криминалне групе Мирјане Марковић и њеног сина Марка Милошевића.

Пред Специјалним судом Кертес одговара и за злоупотребе на царини.

"Ја сам дежурни кривац од 2000. године, када год је некоме требало, подизана је оптужница против мене. Званично сам уцењен од Хашког трибунала да путем видео бима изговорим три унапред написане реченице против Слободана Милошевића, и онда не би било ових оптужница, али сам то одбио", рекао је Кертес.

Кертес је поновио наводе својих одбрана које је изнео на другим суђењима, рекавши да је "његов крај почео" пошто је спречио шверц када је именован за првог човека царине и 1994. године повећао приход од наплате царина са 300.000 динара дневно на 25  милиона динара.

"Царина је 1995. године и 1996. године, у периоду који обухвата оптужница, била најбоља у Европи по сузбијању шверца дроге, оружја... Годишњи приходи били су већи од планираних, а разлика је у том периоду санкција коришћена за спас државе. Царина је финансирала 1.182 предузећа. Нисмо ми банда и држава нам кад, тад мора подићи споменике", рекао је Кертес.

Кертес је одбацио наводе оптужнице који га терете да је као директор царине на граничне прелазе слао екипе ванредних мера контроле (ВМК) царине које су, наводно по његовом налогу, пропуштале камионе натоварене цигаретама без царињења.

"Није постојала Кертесова ВМК екипа, они су имали свог начелника, нити је та екипа могла да дође на прелаз и пропусти камионе. То нема нигде, то нема ни у Бијафри", рекао је Кертес, и детаљно објаснио законску процедуру царњињења, истакавши да је на царини све рађено по закону.

Кертес је поновио и да је приход од царине чинио између 70 одсто и 80 одсто савезног буџета, а да је остакак буџета оствариван наплатом пореза.

На суђењу је у току пауза, после које би Кертес требало да настави
изношење одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи