Ниш, у још једном царинском складишту фали роба

Настављајући контролу јавних царинских складишта у Нишу цариници су открили још једно, у којем недостаје неоцарињена роба вредна готово 190.000 долара, чиме је држава оштећена за преко девет милиона динара неплаћених дажбина.

"За последњих десет дана ово је четврто складиште у Нишу у коме су откривене злоупотребе. Ванредна царинска контрола установила је да су држаоци сва четири спорна складишта супружници из тог града, као и да је роба која недостаје била намењена истом увознику из Ниша" пише у саопштењу.

Како се наводи поред 30 тона керамике и санитарија који су изузети испод царинског надзора, у три до сада прегледана складишта, утврђено је да у четвртом, отвореном почетком ове године, недостаје скоро девет пута више исте робе.

Више од 16.000 разних санитарија изнето је из овог складишта и пуштено у слободан промет пре него што су измирене обавезе према држави, а поред тога у складишту је пронађено и преко 3.000 непријављених комада. 

Додаје се да су држаоци складишта у обавези да приликом њиховог отварања положе банкарску гаранцију из које је могуће наплатити штету.

Након што измире све обавезе према држави и плате увозне дажбине (царину, ПДВ и акцизе) на робу која недостаје на стању, држаоци ће одговарати и због злоупотребе робе пре окончања царинског поступка, а поред Управе царина случајевима злоупотреба у царинским складиштима бавиће се и тужилаштво и МУП.

У саопштењу се подсећа да иако се простор где се роба смешта назива "јавно царинско складиште", њиме не управља царинска служба, нити у њима цариници обезбеђују робу, већ су задужени за њихове редовне и ванредне контроле све док се царински поступак над робом не оконча.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 14. нов 2018, 14:07)
anonymous [нерегистровани]

Hmmmm

Nekad je bilo :"Pošteno - demokratska", pa svi znamo kako je završilo...
Interesantno je kako bi danas glasio isti politički slogan u odnosu na vlast i one koji rade za vlast (ili za sebe kroz vlast) u raznim državnim ustanovama i institucijama.