Ниш, у још једном царинском складишту фали роба

Настављајући контролу јавних царинских складишта у Нишу цариници су открили још једно, у којем недостаје неоцарињена роба вредна готово 190.000 долара, чиме је држава оштећена за преко девет милиона динара неплаћених дажбина.

"За последњих десет дана ово је четврто складиште у Нишу у коме су откривене злоупотребе. Ванредна царинска контрола установила је да су држаоци сва четири спорна складишта супружници из тог града, као и да је роба која недостаје била намењена истом увознику из Ниша" пише у саопштењу.

Како се наводи поред 30 тона керамике и санитарија који су изузети испод царинског надзора, у три до сада прегледана складишта, утврђено је да у четвртом, отвореном почетком ове године, недостаје скоро девет пута више исте робе.

Више од 16.000 разних санитарија изнето је из овог складишта и пуштено у слободан промет пре него што су измирене обавезе према држави, а поред тога у складишту је пронађено и преко 3.000 непријављених комада. 

Додаје се да су држаоци складишта у обавези да приликом њиховог отварања положе банкарску гаранцију из које је могуће наплатити штету.

Након што измире све обавезе према држави и плате увозне дажбине (царину, ПДВ и акцизе) на робу која недостаје на стању, држаоци ће одговарати и због злоупотребе робе пре окончања царинског поступка, а поред Управе царина случајевима злоупотреба у царинским складиштима бавиће се и тужилаштво и МУП.

У саопштењу се подсећа да иако се простор где се роба смешта назива "јавно царинско складиште", њиме не управља царинска служба, нити у њима цариници обезбеђују робу, већ су задужени за њихове редовне и ванредне контроле све док се царински поступак над робом не оконча.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво