Тужилаштво против јемства за Вукотића, суд није везан ставом

Друго основно тужилаштво у Београду успротивило се пуштању Јовице Вукотића из притвора уз јемство од 150.000 евра, јер сматра да никаквог основа за то и обавестило суд о свом ставу.

Тужилаштво је и против предлога му се притвор замени кућним притвором односно мером напуштања стана, речено је Танјугу у том тужилаштву. 

Вукотић, који се повезује са црногорским "шкаљарским кланом", оптужен је за коришћење фалсификованог македонског пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов и у притвору је због опасности од бекства, и бојазни да би могао да понови кривично дело.

Судија која ће одлучивати о предлогу одбране за Вукотићеву одбрану са слободу уз јемство, или да му се одреди кућни притвор, дала је у уторак тужилаштву рок од три дана да се изјасни о предлогу.

Тужилаштво је у допису суду подсетило на недавну одлуку Вишег суда којом је одбијена жалба одбране на решење о продужењу притвора, и није дало сагласност за укидање притвора уз јемство.

Међутим, суд приликом одлучивања није везан ставом тужиоца.

Одлука се очекује у наредних неколико дана када Вукотићу истиче притвор, који се преиспитује на сваких 30 дана.

Вукотић је на почетку суђења негирао да је "вођа шкаљарског клана", како су га прозвали медији, није порицао да путовао са лажним пасошем, али је тврдио да га је користио у државама ван Србије како би избекао малтретирање по аеродромима.

Друго основно јавно тужилаштво у Београду оптужним предлогом терети Вукотића за продужено кривично дело фалсификовање исправе за које је запрећена казна затвора од три месеца до пет година затвора. 

Тужилаштво оптужним предлогом тражи да га суд осуди на годину и по затвора.

Вукотић је ухапшен 10. септембра у турском летовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и већ сутрадан је депортован у Србију.

Грчка је за њим расписала међународну потерницу због шверца дроге, а Црна Гора га сумњичи за утају пореза због чега је недавно саслушан у Београду.

Он има и спрско и црногорско држављанство, а због лажних докумената је протеран из Турске, односно депортован у Србију. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар