Разматране жалбе на пресуду Пузигаћи за Татона

Апелациони суд у Београду разматрао је жалбе на првостепену пресуду Дејану Пузигаћи, са монашким именом Сава, којом је осуђен у мају на 12 година затвора поводом оптужби да је учествовао у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године. 

Јавни део седнице, којој је присуствовао Пузигаћа са два браниоца, данас је завршен, рекла је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић. На нејавном делу седнице суд ће одлучити о жалбама.

Алепациони суд може да пресуду потврди, да је преиначи или да сам отвори главни претрес и изведе кључне доказе и донесе коначну одлуку.

Пузигаћа је након поновљеног суђења осуђен због кривичног дела тешко убиство у саизвршилаштву, и налази се у притвору.

Њему је понављање суђења одобрено након хапшења у Атини и изручења Београду, јер је био осуђен у одсуству.

Током скривања Пузигаћа се замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава, па се на суђења појављивао у монашкој одори. 

Татон је тешко повређен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници. 

На почетку поновљеног суђења у априлу 2017, Пузигаћа је негирао учешће у тучи, тврдећи да уопште није био на Обилићевом венцу у време нереда и туче навијача Тулуза и Партизана. 

Оптужен је као један од организатора навијачких нереда.

У првостепеном поступку Пузигаћа је осуђен на 32 године затвора, али му је казна одлуком Апелационог суда 2012. године смањена на 14 година затвора.

Ђорђе Прелић, који је такође у одсуству био осуђен на 15 година затвора због Татона, недавно је новом правоснажном пресудом осуђен на 10 година затвора због учешћа у убиству Татона.

Прелић је пет година био у бекству до хапшења у Шпанији која га је изручила Србији 2014. године.

Осим Пузигаће и Прелића, сви остали оптужени за убиство Татона су пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар