Шабић поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица из Министарства одбране

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је кривичну пријаву против Н. Н. лица из Министарства одбране јер је без законског основа медијима и другим особама у земљи и иностранству доставио податке о личности мајора Д. Р. и бившег мајора Војске Србије Д. Г.

Како се наводи, медијима су достављени подаци из кадровског информационог система Министарства одбране и професионалних персоналних досијеа.

Повереник је поднео кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду јер је у поступку надзора утврдио да је дошло до незаконите обраде личних података, укључујући и нарочито осетљиве, које министарство у редовним приликама третира као "тајне".

Како се додаје, Шабић је након спроведеног поступка надзора упутио министарству упозорење, након чега је министарство обавестило повереника о низу мера које ће тим поводом предузети, што повереник оцењује као добро и позитивно.

Међутим, наводи повереник, изостала је мера одговорности, иако је у упозорењу указано да је наведеном обрадом личних података повређено неколико закона и извршено кривично дело.

"Повереник, не само поводом конкретног случаја, већ генерално, упозорава да је незаконита обрада података о личности из база података које по закону и у сврхе утврђене законом воде органи власти, у сврху јавног разрачунавања са критичарима или неистомишљеницима, попримила крајње забрињавајуће размере", навео је повереник.

Посебно брине, упозорава повереник, што и у ситуацијама када је сумња да је извршено кривично дело више него очигледна, изостаје реакција надлежних, пре свега тужилаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво