Специјални тужилац за Косово фокусиран на брзо спровођење мандата

Тужилац Специјалног тужилаштва Џек Смит могао би убрзо да подигне прве оптужнице против починилаца ратних злочина током сукоба на Косову, али у Хагу не желе да открију датум када би се то догодило.

"Господин Смит је посетио Косово да би се састао са министром правде Абељардом Тахиријем, другим званичницима Министарства правде и међународним званичницима. Фокусиран је на брзо спровођење свог мандата. У међувремену, ми не коментаришемо могуц́е време подношења оптужби ", рекао је приштинским медијима портпарол Специјалног тужилаштва Кристофер Бенет.

Џек Смит је у уторак први пут посетио Косово у својству специјалног тужиоца, а најава о брзом спровођењу мандата, према тумачењима у Приштини, имплицира да неће одлагати подизање прве оптужнице.

Састанци које је Џек Смит имао у Приштини били су ван домашаја медија и затворени за јавност.

Смит је изабран на функцију специјалног тужиоца након процедуре коју је организовала Европска унија, те је именован од стране шефа мисије Еулекс Александре Пападопуло. На дужност је ступио 11. септембра ове године.

Смит је амерички тужилац с претходним искуством у политичким истрагама на високом нивоу, као и међународним кривичним истрагама.

Наследио је Дејвида Швендимена, првог специјализованог тужиоца и пре тога главног тужиоца Специјалног истражног тима, који је напустио дужност крајем марта месеца, када му је истекао мандат у америчкој дипломатској служби.

Специјално тужилаштво спроводи истраге о злочинима наведеним у извештају Парламентарне скупштине Савета Европе "Нечовечно поступање са људима и недозвољена трговина органима на Косову" из 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи