Давидовићу, званом Фирер, годину дана затвора

Вођа забрањеног "Националног строја" Горан Давидовић осуђен је пред Вишим судом у Новом Саду на годину дана затвора због изазивања верске мржње и нетрпељивости а поводом напада на учеснике Антифашистичке шетње "Стоп фашизму" 2007. године у том граду. Други оптужени у овом поступку, Недељко Пешић, осуђен је због истог кривичног дела на годину дана и два месеца затвора, саопштено је из новосадаког Вишег суда.

Горан Давидовић је осуђен у одсуству, јер је годинама недоступан правосудним органима.

Суд је закључио да су криви зато што су 7. октобра 2007. године у Новом Саду на углу улице Београдски кеј и Дунавске, у току одржавања скупа антифашистичке организације Новог Сада и Независног друштва новинара Војводине, под називом "Стоп фашизму!", изазивали националну, расну и верску мржњу и нетрпељивост међу народима и етничким заједницама које живе у Републици Србији и АП Војводини.

Они су, како наводи суд, нацистички салутирали подижући десну руку са испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа и на тај начин су испровоцирали прво вербални, а потом и физички сукоб, узвикујући "Србија Србима!", "Убиј педера!".

Након тога је Давидовић, показујући руком да крену, позвао лица окупљена у дворишту Дома војске, да крену ка огради, услед чега је дошло до нереда и насиља тако што су се учесници јавног скупа, с једне стране, и лица окупљена у Дому војске, са друге стране, прво вербално сукобили вређајући једни друге, а потом су се и физички сукобили.

Том приликом нека лица су повређена задобијањем лаких телесних повреда у виду расекотина у пределу главе.

У питању је првостепена пресуда, на коју постоји право жалбе о којој ће одлучивати Апелациони суд у Новом Саду.

У овом случају Оптужница је подигнута у децембру 2008. године.

Неки од оптужених су склопили раније споразум са тужилаштвом о признању кривичног дела на основу којих су осуђени, док су други осуђени у прекршајном поступку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво