Драгослав Космајац и геодете правоснажно ослобођени

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Драгослава Космајца од оптужби да је двојицу геодета подстрекавао на злоупотребу службеног положаја како би му припала парцела на Звездари, која је у власништву државе.

Овом одлуком која је објављена на сајту суда, одбијена је жалба тужилаштва и потврђена је првостепена пресуда Вишег суда, којом су Драгослав Космајац (64), Драги Милидраг и Милан Рапајић ослобођени због недостатка доказа да су извршили кривична дела. 

Државно правобранилаштво као представник Републике Србије упућено је на парницу ради остваривање свог имовинско правног захтева.

Космајцу је иначе, након хапшења 9. новембра 2014. године одлуком Вишег суда привремено заплењено двадесетак локала у Београду.

Четири месеца касније, након што је уплатио суду јемство од 200.000 евра, 10. фебруара 2015. Космајцу је укинут притвор и од тада се брани са слободе. Сада ће му бити враћено и јемство и заплењени локали, а вероватно и изгубљена добит.

Тужилштво је теретило Космајца да је подстрекао геодете да злоупотребе службени положај, тако што су му помогли да стекне право својине на спорној парцели 5000/1 на Звездари и прибавили му имовинску корист од 11,9 милиона динара, за колико је оштећена Република Србија.

Конкретно, тужилаштво је утврдило да је Милидраг неосновано избрисао остале сукориснике поменуте парцеле и неосновано уписао Космајца као јединог корисника, а Рапајић им је у томе помогао.

Са друге стране, одбрана оптужних је тражила ослобађајућу пресуду подсећајући на налазе вештачења према којима држава није никада била власник спорног земљишта, тако да није ни оштећена. 

Радње које је обавио Рапаић, упознао Космајца и Милидрага, а затим и попунио, потписао и поднео захтев за упис својине, према ставу суда нису забрањене.

Према закључку из налаза вештака, "катастарска парцела 5000/1 никада није била обухваћена актом о експропријацији", што значи да држава није била власник земљишта, па није ни оштећена.

У овом случају споран је упис једног дела земљишта, на парцели 5000/1, које је држава, како тврди тужилаштво, 1954. године експроприсала за потребе Савезног хидрометеоролошког завода на Звездари.

Космајац је суду раније доставио копију плана на основу које тврди да парцела 5000/1 никада није експроприсана, као и уверење од Републичког геодетског завода од 31. маја ове године, којим се констатује да на тој парцели никада није вршена експропријација земљишта.

Такође је доставио уверење од РГЗ завода од 29. маја 2017. године, којим је утврђено да држава никада није била, нити је сада, уписана као корисник.

Космајац је био ухапшен у новембру 2014. године у Београду, у својој кући на Звездари, након што је довођен у везу са трговином наркотицима, али за то никада није оптужен због недостатка доказа.

Образложење одлуке суда

У образложењу одлуке Апелационог суда се поред исталог наводи да на основу чињеничног описа остаје нејасно да ли је тужилац Космајцу ставио на терет да је подстрекавао Милидрага да изврши кривично дело злоупотреба службеног положаја или пак Рапаића на пружање помоћи Милидрагу за извршење овог кривичног дела.

"Другим речима, Апелациони суд је мишљења да је најпре чињенични опис понуђен од стране тужиоца недовољно јасан и није јасно пружио одговор на основно питање које се тиче лица које је у конкретном случају наводно подстрекнуто. Поред тога, овакав опис лишио је и одбрану, а и остале учеснике поступка сазнања о томе на који је начин наводно подстрекавање извршено од стране окривљеног Космајца испољило у конкретном случају", наводи Апелациони суд.

Суд додаје да је "с тога јасно да овако неописану радњу није било могуће ни доказивати, па ни доказати у кривичном поступку на начин који би био задовољавајући и који би омогућио суду да закључи да постоји извесност за доношење осуђујуће пресуде".

У образложењу се даље наводи да Милидраг није био службено лице, већ да га је ангажовао Републички геодетски завод који на њега није могао да пренесе ова овлашћења.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи