Протокол о ангажовању адвоката по службеној дужности

Поводом оснивања кол центра за ангажовање адвоката по службеној дужности, на Златибору je потписан протокол о сарадњи између Адвокатске коморе Србије, Министарства правде, Републичког јавног тужилаштва и Врховног касационог суда.

Протокол има за циљ уређење постављања адвоката по службеној дужности, које ће се убудуће вршити искључиво преко надлежне службе.

Предвиђено је да суд или тужилаштво захтев за обавештење о адвокату, који је по редоследу са списка адвоката треба да буде постављен као бранилац по службеној дужности, подносе позивањем надлежне службе.

Надлежна служба доставља обавештење адвокатске коморе о адвокату који треба да буде постављен, након спроведене интерне процедуре.

"Овим протоколом решавамо дугогодишњи проблем који се огледао у нетранспарентном и коруптивном постављању браниоца по служеној дужности од чега су највише штете имали грађани чија је права требало штитити", рекао је председник АКС Виктор Гостиљац.

Ти дефекти биће отклоњени реализацијом протокола који ће регулисати поступање полиције, тужилаштва и судова приликом постављања бранилаца и пуномоћника по службеној дужности.

Тим поводом, током саветовања биће одржана трибина о јединственом кол центру за адвокате по службеној дужности, уставном положају адвокатуре и закону о бесплатној правној помоћи, иницијативи адвоактуре за тонско снимање свих суђења у Србији и другим актуелним питањима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи