Тужилаштво тражи изузеће Антоанетија у случају Караџић

Тужилаштво Механизма у Хагу затражило је изузеће судије Жана Клода Антоанетија из одлучивања о захтеву Радована Караџића да се из његовог жалбеног већа изузме судије Вилијема Секула, којег је на то место именовао председник Механизма Теодор Мерон, који се претходно сам изузео из Караџићевог жалбеног већа на захтев одбране.

Истим захтевом, Караџић, односно његови браниоци, тражили су и даље непоступање Мерона поводом захтева одбране.

У документу који је данас објављен у Хагу, тужилаштво наводи да сумња у пристрасност судије Антонанетија, који је по принципу старешинства у суду други по рангу иза председника Мерона. 

Мерон се сам повукао из Апелационог већа, пошто је Караџићева одбрана затражила његово изузеће уз позивање на претходну Антонетијеву одлуку у процесу генералу Ратку Младићу. 

Судија Антонети усвојио је захтев Младићеве одбране да из Апелационог већа, које треба да одлучује о жалби на пресуду којом је он осуђен на доживотни затвор, изузме троје судија због "утиска да су пристрасни", и то судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Дацуна. 

Тужилаштво у свом захтеву тврди да судија Антоанети није надлежан за одлучивање о Караџићевом захтеву за даље изузеће Мерона и Секула.

"Ипак, ако жалбено веће закључи да ипак јесте надлежан, онда тужилаштво тражи изузеће Антоанетија из одлучивања о Караџићевом захтеву", наводи се у захтеву тужилаштва који је детаљно образложен позивањем на Антоанетијево успостављање нове праксе и непоштовање преседана".

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбени поступак у његовом случају ушао је у поодмаклу фазу, али се због нових околности и утврђивања које ће судско веће одлучивати о жалбама, с њим застало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво