Вукчевић: Брамерцов извештај објективан

Извештај Сержа Брамерца објективан, сматра тужилац Владимир Вукчевић и додаје да је Брамерц уважио напоре Србије. Јучерашња акција у Аранђеловцу, једна је у низу каже Вукчевић. Напредује истарага о трговини људским органима на Косову.

Извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца који је представљен Савету безбедности УН, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио је као објективан.

"Уважени су наши напори да дођемо до коначног циља, а то је окончање сарадње са Хашким трибуналом. Констатоване су позитивне ствари које су се догодиле у последње време. Кључна тачка сарадње је изручење Стојана Жупљанина и Радована Караџића", навео је Вукчевић у интервјуу "Политици" и додао да Србија ради на томе да потпуно испуни међународне обавезе, а "све остало је политика".

"Ми смо професионалци и нећемо се обазирати на било какве политичке одлуке међународних субјеката", истакао је Вукчевићи објаснио да европска будућност Србије сада зависи од политичке одлуке Холандије, а с тим правосуђе "не може да се носи".

Тужилац за ратне злочине изјавио је да је полицијска акција у Аранђеловцу једна у низу акција које се спроводе са циљем хапшења преостале двојице оптужених - Ратка Младића и Горана Хаџића.

"Свака акција има свој смисао. Конкретно, ова у Аранђеловцу једна је у низу акција које се спроводе на територији наше земље у циљу хапшења хашких бегунаца, по мом налогу", рекао је Вукчевић у интервјуу "Политици".

Коментаришући да ли нових информација где се крију Младић и Хаџић, тужилац је одговорио да информација о томе "увек има" и да се свака одмах проверава.

Напредује истрага о трговини органима

Вукчевић је такође изјавио да истрага српског Тужилаштва за ратне злочине о трговини људским органима Срба отетих на Косову и Метохији "изузетно добро напредује".

"Радимо на три фронта поводом поменутог предмета. У контакту смо са многобројним амбасадама. Повећава се обим материјала који се могу употребити за квалитетну истрагу", рекао је Вукшевић и истакао да тужилаштво има документе, банковне рачуне и друге материјале који повезују бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја са овим случајем.

Дик Марти, специјални известилац Парламентарне комисије Савета Европе за трговину људским органима на северу Албаније, најавио је долазак у Београд, Приштину и Тирану, додао је Вукчевић."Имаћемо шта да му покажемо", каже Вукчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво