Вукчевић: Брамерцов извештај објективан

Извештај Сержа Брамерца објективан, сматра тужилац Владимир Вукчевић и додаје да је Брамерц уважио напоре Србије. Јучерашња акција у Аранђеловцу, једна је у низу каже Вукчевић. Напредује истарага о трговини људским органима на Косову.

Извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца који је представљен Савету безбедности УН, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио је као објективан.

"Уважени су наши напори да дођемо до коначног циља, а то је окончање сарадње са Хашким трибуналом. Констатоване су позитивне ствари које су се догодиле у последње време. Кључна тачка сарадње је изручење Стојана Жупљанина и Радована Караџића", навео је Вукчевић у интервјуу "Политици" и додао да Србија ради на томе да потпуно испуни међународне обавезе, а "све остало је политика".

"Ми смо професионалци и нећемо се обазирати на било какве политичке одлуке међународних субјеката", истакао је Вукчевићи објаснио да европска будућност Србије сада зависи од политичке одлуке Холандије, а с тим правосуђе "не може да се носи".

Тужилац за ратне злочине изјавио је да је полицијска акција у Аранђеловцу једна у низу акција које се спроводе са циљем хапшења преостале двојице оптужених - Ратка Младића и Горана Хаџића.

"Свака акција има свој смисао. Конкретно, ова у Аранђеловцу једна је у низу акција које се спроводе на територији наше земље у циљу хапшења хашких бегунаца, по мом налогу", рекао је Вукчевић у интервјуу "Политици".

Коментаришући да ли нових информација где се крију Младић и Хаџић, тужилац је одговорио да информација о томе "увек има" и да се свака одмах проверава.

Напредује истрага о трговини органима

Вукчевић је такође изјавио да истрага српског Тужилаштва за ратне злочине о трговини људским органима Срба отетих на Косову и Метохији "изузетно добро напредује".

"Радимо на три фронта поводом поменутог предмета. У контакту смо са многобројним амбасадама. Повећава се обим материјала који се могу употребити за квалитетну истрагу", рекао је Вукшевић и истакао да тужилаштво има документе, банковне рачуне и друге материјале који повезују бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја са овим случајем.

Дик Марти, специјални известилац Парламентарне комисије Савета Европе за трговину људским органима на северу Албаније, најавио је долазак у Београд, Приштину и Тирану, додао је Вукчевић."Имаћемо шта да му покажемо", каже Вукчевић.

број коментара 0 пошаљи коментар