Провера нове оптужнице против америчког маринца ухапшеног у Београду

Суд у Београду испитује услове за потврђивање допуњене оптужнице коју је тужилаштво подигло против бившег америчког маринца и тројице српских држављана, који се терете за недозвољено ношење оружја.

Припадник елитне америчке јединице "Фоке", Данијел Дејвид Корбет, од хапшења 31. јануара се налази у притвору који му је продужен 4. октобра до 30 дана због опасности од бекства, а 17. октобра Апелациони суд је потврдио ово решење одбивши жалбе његових бранилаца, речено је Танјугу у суду.

Виши суд у Београду у јулу је вратио тужилаштву на допуну истраге оптужницу против Корбета и тројице српских држављана.

Нова оптужница је поднета суду 21. септембра, заједно са допунским вештачењем пиштоља који је пронађен код Американца, а са којег је избрисан регистарски број.

У току је фаза преиспитивања услова за потврђивање оптужнице пред Вишим судом у Београду, током које браниоци могу да доставе одговоре на оптужницу.

Корбет, Н. В, Н. П. и Н. А. се терете да су починили кривично дело недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.

Корбет је ухапшен 31. јануара у стану на Новом Београду, када је код њега пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Хапшење америчког маринца у Београду изазвало је пажњу медија после изјаве министра унутрашњих послова Небојша Стефановића да је он ухапшен у "штек-стану" у Београду и да је код њега нађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Корбет је, како су пренели медији, запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник "Тима 6", елитне јединице америчких маринаца, познате као "фоке".

Припадници "фока" спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџинији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал Каиде, Осаму бин Ладена, 2011. године, у Пакистану.

Активности јединице надгледа Заједничка команда за специјалне операције (ЈСОЦ), које надгледају америчке војне снаге "Делта".

Морнарички "Тим 6" толико често сарађује са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову "преторијанска гарда" ЦИА, наводе светски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи