Вукотић негира кривицу, протест новинара због "тесне суднице"

Јовица Вукотић, којег медији називају "вођом шкаљарског клана", негирао је кривицу за фалсификовање пасоша пред Другим основним судом у Београду. Новинари су суду упутили протестно писмо јер је само двоје представника медија успело да уђе у малу судницу.

Јовица Вукотић, којег медији називају "вођом шкаљарског клана", негирао је кривицу за фалсификовање пасоша, али није порицао да је са њим путовао и користио га у државама ван Србије. Новинари су суду упутили протестно писмо јер је само двоје представника медија успело да уђе у малу судницу.

Вукотић је пред Другим основним судом у Београду одбацио медијске натписе да је вођа "шкаљараца", тврдећи да је реч о неистинама.

На почетку излагања одбране, Вукотић је навео да остаје при исказу из истраге напомињући да "нема разлога да лаже".

Потврдио је да је користио македонски пасош на има Геогри Андонов, за којег сматра да не постоји.

У одбрани је навео да је то радио због прогона којем је изложен у Црној Гори и како би избегао шиканирања на границама приликом пасошке контроле.

С озбиром на то да тврди да се због овог пасоша против њега води поступак у Турској, суд ће се тој држави обратити писаним путем уз међународни правну помоћ.

Следеће суђење је заказано за 6. новембар, до када се очекује изјашњење Турске, а саслушања сведока неће бити.

Браниоци затражили изузеће свих тужилаца

На крају суђења његови браниоци затражили су изузеће свих тужилаца, тврдећи да су поступали незаконито.

Тражили су да се из поступка изузме поступајући тужилац, као и главни тужиоци Другог основног тужилаштва, Вишег тужилаштва и Републичког тужилаштва.

Коначну одлуку о овим захтевима треба да донесе Државно веће тужилаца до 6. новембра.

Тужилаштво тражи казну од годину и по дана затвора

Друго основно јавно тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог против Јована Вукотића, којим га терети за продужено кривично дело фалсификовања исправе, за које је запрећена је казна затвора од три месеца до пет година затвора.

Тужилаштво оптужним предлогом тражи да га суд осуди на годину и по затвора.

Вукотићеви адвокати су у уводним речима тврдили да су њиховом брањенику прекршена људска права, да дело није починио у Србији и да је једини циљ тужилаштва у овом поступку да он буде у притвору.

Претходно је у пратњи припадника Жандармерије са фантомкама на главама из притвора приведен у суд у Катанићевој улици, где су га у ходнику чекали бројни пријатељи и девојка.

Новинари упутили протестно писмо и затражили већу судницу

Како је суђење заказано у малој судници, само су два новинара, од десетак присутних, успела да лично буду на овом суђењу.

Због тога су новинари који су остали испред суднице управи Другог основног суда упутили протестно писмо и затражили да се за следеће суђење обезбеди већа судница како би сви заинтересовани могли да уђу, прате суђење и објективно извештавају.

Вукотић, кога медији називају "вођом шкаљарског клана", ухапшен је 10. септембра у турском летовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и већ сутрадан је депортован у Србију.

Грчка је за њим расписала међународну потерницу због шверца дроге, а Црна Гора га сумњичи за утају пореза, због чега је недавно саслушан у Београду.

Има и српско и црногорско држављанство, а због лажних докумената је протеран из Турске, односно депортован у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи