Суд опет наложио допуну истраге против Марјановића

Виши суд у Београду по други пут је вратио на допуну истраге тужилаштву оптужницу против Зорана Марјановића којом се терети за убиство супруге Јелене на насипу у Борчи 2. априла 2016. године. То значи да ће тужилаштво морати да прибави још низ нових доказа уколико жели да му суд потврди оптужницу, која је у марту већ била враћана у истрагу ради допуне.

Одлука Вишег суда донета је у складу са решењем Апелационог суда у Београду који је пре 15 дана укинуо решење Вишег суда о потврђивању оптужнице због битних повреда одредби кривичног поступка, као и због недостатка довољно јасних доказа који оптужницу поткрепљују.

По ставу Апелационог суда у оптужници није наведен довољан и јасан скуп чињеница које указују да је "основана сумња" да је Марјановић извршио кривично дело на начин како му се ставља на терет прерасла у фазу "оправдане сумње".

Због тога је Апелациони суд сугерисао, а Виши суд сада наложио Вишем јавном тужилаштву да изведе низ неопходних доказа.

У саопштењу Вишег суда се прецизира да је кривично ванпретрсно веће донело наредбу да Више јавно тужилаштво у Београду у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења ствари, да би се исптала основаност оптужнице од 27. јун.

У наредби суда наведене су доказне радње које је потребно да тужилаштво предузме у оквиру допуне истраге, а које су таксативно одређене и решењем Апелационог суда у Београду од 13. септембра, којим је укинуто решење Вишег суда о потврђивању оптужнице. 

Према томе, тужуилаштво у допуни истраге сада мора да изврши просторно-временско вештачење свих снимака сигурносних камера које се налазе на породичној кући Х. Ј. на Путу за Црвенку, односно свих кадрова који гледају на насип.

Затим, вештак за телекомуникације мора да изврши просторно и временско вештачење кретања мобилног телефона сведока Милана Радића који се критичном приликом налазио у близини насипа и носио свој мобилни телефон, а који је у свом исказу навео да је том приликом видео мушкарца и жену како силазе са насипа.

"На основу анализе базних станица потребно је његово кретање да се доведе у везу са већ обављеном анализом кретања и комуникације Зорана и Јелене Марјановић, како би се на потпун и правилан начин утврдиле чињенице које су од значаја", наводи се у одлуци Апелациног суда у коју је Танјуг имао увид.

Допунско вештачење за телекомуникације 

Тужилаштво такође мора да наложи допунско вештачење за телекомуникације у којем би се вештак изјаснио на који начин мрежа детектује искључење телефона са мреже и да ли постоји сигнал телефоније да се окривљени искључио са мреже (лог оф), односно да "на јасан начин утврди на бази чега је утврђено да је окривљени свесном активном радњом искључио телефон – коју је, по налазу вештака предузео, како би био недоступан даљем регистровању базних станица мобилне телефоније".

У допунској истрази мораће и да се обави ново вештачење на Биолошком факултету у Београду које се тиче ДНК бриса који је узет са Марјановићеве десне руке, како би се утврдило да ли се ту уочава присуство материјала убијене жене.

Вештаци ће такође ће морати да се изјасне о ДНК трагу крви који припада Јелени, а који је нађен на задњем седишту Марјановићевог "Мерцедеса", јер су пропустили да наведу када је и на који начин настао и колико је стар.

Будући да је саслушање Зоране и Јеленине малолетне ћерке Јане обављено без адвоката, Апелациони суд је оценио да је саслушање незаконито, те да и та повреда Закона мора да се отклони, односно да се дете поново испита.

Према налогу суда, полиција ће такође морати да фото-документацију лица места достави у писаном облику, а не само у електронској форми, као и осталу фотодокументацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво