Прогањање – посебно кривично дело, важно документовати доказе

Специјално одељење МУП-а за борбу против високотехнолошког кириминала ове године поднело је 77 кривичних пријава против 82 лица. За десет година, колико постоји то одељење поднето је 881 кривична пријава против 1.906 лица. Од прошле године прогањање је уведено у кривични законик као посебно кривично дело, рекао је за РТС Владимир Вујић, инспектор у Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала.

Владимир Вујић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је за кривично дело прогањање предвиђена новчана казна или затвор до три године.

Додаје да постоје и тежи облици, када је у опасности живот жртве или када дође до смрти лица које се прогања.

Говорећи о примерима прогањања у пракси, Вујић је рекао да постоји неколико категорија. Прво – када прогањање представља неку врсту опсесије, друго – када нпр. нека одрасла особа жели да оствари контакт са другом одраслом особом противно њеној вољи, треће – када вршњаци врше прогањање других вршњака и четврто – када прогањање претходи извршењу тешких кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима.

Инспектор Вујић је апеловао на грађане, родитеље и организације које се баве заштитом деце да не воде сами истраге већ, уколико дођу до информација да је неко дете жртва кривичног дела, да то документују.

Према његовим речима, то ће најбоље урадити тако што ће преузети "скриншот" или направити фотографије преписке где ће се тачно видети УРЛ налога са којег је послата порука, садржај поруке као и коме је послата.

Вујић истиче да је приоритет да се таква кривична дела сузбију јер су деца највише угрожена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи