Све више лажних пријава отмица деце

Ранђел Милошевић из Управе полиције напомиње да је све више лажних пријава за отмицу деце и упозорава да такви наводи у медијима узнемирују грађане. Имали смо и јуче пријаву отмице девојчице у Гроцкој, али је она потом објаснила да је све измислила да би оправдала родитељима изостанак из школе, објашњава Милошевић.

Милошевић је упозорио да се на друштвеним мрежама објављују бројне непроверене и нетачне, узнемирујуће информације о наводним покушајима отмице деце, а који им уопште нису пријављене.

Тим поводом апеловао је на професоре и родитеље да се прво обрате полицији како би се спречило ширење неистина које изазивају панику.

"Претходних дана и недеља у медијима је објављено више случајева лажних пријава покушаја отмице деце, што је узнемирило јавност. У неким случајевима прегледом видео-надзора утврђено је да се догађај уопште није десио, а у неким су и деца потврдила да су све измислила", навео је Милошевић.

Новосадска полиција је, како је додао, у вези са пријавом отмице девојчице старе 12 година утврдила да наводи нису тачни, односно она је накнадно рекла да је цео случај пријавила јер је видела вести о наводним покушајима отмице.

Милошевић је навео да је истрага показала да је девојчица за коју су двојица дечака тврдила да ју је у Железнику непознати мушкарац увукао у комби заправо била код куће са родитељима.

"Имали смо и јуче пријаву отмице девојчице у Гроцкој, али је она потом објаснила да је све измислила да би оправдала родитељима изостанак из школе", навео је Милошевић.

Милошевић је упозорио да многе од тих информација које се објављују доводе до панике и узнемирења јавности, а да званичних пријава уопште нема, нити се случај уопште догодио.

Полиција ће, како је додао имајући у виду узнемирење јавности које је проузроковано лажним објавама, предузети адекватне законске мере уколико утврди да су информације нетачне, а да их је неко свесно објављивао и ширио.

Милошевић је поновио да полиција поступа по свакој пријави или сазнању да је над неким дететом или учеником извршен било какав чин насиља.

"Отмице у Србији су веома ретке, али свим пријављеним случајевима полиција приступа са великом пажњом и одмах предузима све неопходне мере на утврђивању околности догађаја", рекао је Милошевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво