Ланчани судари на ауто-путу – седморо погинулих, 27 повређених

Седам особа је погинуло, а 27 је повређено у ланчаним сударима у оба смера на ауто-путу Београд–Ниш, између Ћуприје и Јагодине код Мијатовца. Међу повређенима нема деце. Део ауто-пута који је био блокиран, око 16 часова поново је отворен и пуштен у саобраћај. Узрок несреће је густа магла.

18.50 – У КЦ "Ниш" налазе се три повређене особе, од којих је једна животно угрожена, јавља дописник РТС-а. "Путеви Србије" саопштавају да је саобраћај на наплатним станицама Јагодина и Ћуприја нормализован и да нема више задржавања возила.

16.55 – Део ауто-пута између Јагодине и Ћуприје око 16 часова поново је отворен и пуштен у саобраћај. У смеру ка Нишу отворене су претицајна и зауставна трака, док се у смеру ка Београду користе претицајна и возна трака ауто-пута, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

15.15 – Једна коловозна трака од Јагодине ка Ћуприји је пуштена у саобраћај, а нормализација целокупног саобраћаја се очекује у наредних пола сата.

13.15 – Од 27 повређених, 17 особа задржано је на лечењу, саопштава МУП.

12.50 – Joш једна особа подлегла је повредама, тако да се укупан број погинулих попео на седам. 

11.25 – Саобраћај и даље блокиран. Шлеп-службе уклањају смрскана возила са пута. 

10.55 – Четворо повређених упућено је у КЦ Крагујевац. Припремљене су три операционе сале за евентуалне операције, као и довољна количина крви за трансфузију.

10.35 – У Општој болници у Ћуприји је девет повређених, од којих две тешко. Међу повређенима нема деце.

10.25 – Шесторо повређених смештено у јагодинску Општу болницу. Они су стабилно. Међу њима троје страних држављана – Грк, Пољак и немачки држављанин.

9.30 – Шест особа изгубило је живот, а повређено је 27 у два ланчана судара на ауто-путу Београд–Ниш код Јагодине, саопштава МУП. 

На ауто-путу Београд-Ниш, код Јагодине, око 7.20 дошло је до ланчаних судара, у оба смера, у којима је учествовало више од 34 возила – камиони, аутомобили.

Према последњим информацијама, погинуло је седам особа, а повређено је 27, од којих је 17 задржано на лечењу.

У првом удесу у смеру ка Београду погинуле су две особе, а у другој несрећи у смеру ка Јагодини погинуле су четири особе.

У Општој болници у Ћуприји збринуто је осам особа, од којих једна тешко.

Један од тешко повређених је, након дијагностике у Ћуприји, транспортован на Одељење ортопедије у Нишу. У КЦ "Ниш" налазе се три особе.

Међу повређенима нема деце, каже за РТС директор болнице Слободан Гајић.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић, који је обишао повређене у ланчаним сударима, каже за РТС да су повређени пацијенти добро збринути у болници у Ћуприји, да су медицински радници учинили максимум, као и да су екипе Хитне помоћи одиграле значајну улогу.

Додао је да ће један тешко повређени пацијент, који се налази у коми, због комплексности повреда бити пребачен у Клинички центар у Нишу.

У јагодинску Општу болницу примљено је шест повређених особа, које су стабилне и нису животно угрожене, рекла је за РТС др Јасмина Тричковић из Службе ургентне медицине.

Међу повређенима у јагодинској болници су и три страна држављана – Грк, Пољак и немачки држављанин. 

Остали повређени превезени су у болницу у Параћину.

Ватрогасци-спасиоци успели су да из аутомобила извуку све људе који су били заробљени у својим возилима.

Узрок несрећа је густа магла због које је видљивост била смањена на десетак метара.

"Кретао сам се из правца Ниша неком нормалном брзином. Била је нека сумаглица, а када сам прошао Мораву – зид. Ништа се не види. Толика је магла била. Почео сам одмах да кочим, сустигао сам камион испред себе, стао, изашао из камиона и већ су возила почела да се ударају", посведочио је за РТС један од возача.

Према наводима очевидаца, у једном од судара запалио се и камион.

На месту несреће било је више ватрогасних кола и кола Хитне помоћи.

Саобраћај на ауто-путу у оба смера био је блокиран, па су се створиле километарске колоне аутомобила.

Алтернативни правац смера Београд–Ниш било је искључење на петљи Јагодина ка граду, до Ћуприје.

Из Ниша ка Београду искључење је било на петљи Ћуприја до града, затим до Јагодине, где су се назад возила враћала на ауто-пут ка Београду.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја наводи да је при брзини од 120 километара на час безбедно растојање најмање 60 метара, а вози се на раздаљини од пет до шест метара.

"Молим возаче, немојте то радити, држите одстојање нарочито у условима смањене видљивости. Ако се већ налазите у условима смањене видљивости, не смете возити на слепо, као да испред вас нема никога", поручио је Окановић.

А од државе се очекује да уз видео-надзор и систем упозоравања и обавешавања повећа безбедност у саобраћају. То би користило и онима који због несреће нису могли да наставе даље. Тражећи алтернативне правце блокирали су пут којим су и повређени превожени до болница.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара