Младићев јатак остаје у притвору

Судско веће одлучило је да Станко Ристић оптужен за помагање хашком оптуженику Ратку Младићу, остане у притвору како не би утицао на јединог преосталог сведока. Адвокати тврде да су разлози продужења притвора виртуелни и да је без ралога затворен.

Судско веће на суђењу оптуженима за помагање хашком оптуженику Ратку Младићу одбило је као неоснован предлог одбране за укидање притвора окривљеном Станку Ристићу.

Ристићу се са још деветоро оптужених од 2006. године суди за помагање у скривању најтраженијег хашког оптуженика и он је једини који се од пре четири месеца поново налази у притвору, а по мишљењу судског већа и даље стоје разлози за притвор.

Његов бранилац Немања Говедарица и остали адвокати затражили су од судског већа да укине притвор Ристићу наводећи да су разлози за притвор "виртуелни" и да се он ту налази без основа.

Говедарица је предложио суду да се притвор, уколико постоји опасност од бекства, замени мером забране пуштања из стана или места боравка, што је судско веће одбило наводећи да још стоје разлози за притвор Ристићу.

Оптужени Ристић је образлажући свој захтев за укидање притвора указао да нема где да бежи и да не може да утиче на сведока Миодрага Станића који је једини остао да се саслуша у овом поступку.

"Ја сам у притвору већ четири месеца под посебним мерама. Не смем никог да видим, неће да ме воде код зубара, свештеника. Врши се јако велики притисак и на моју породицу и то могу да докажем", рекао је Ристић.

Председник судског већа Дејан Добросављевић је на почетку претреса обавестио странке у поступку да није стигао одговор од надлежних органа БиХ по замолници Министарства правде Србије о саслушању последњег сведока због чега је суђење одложио за 17. децембар.

У зависности од одговора из БиХ, суд ће одлучивати о томе да ли ће се доказни поступак окончати без саслушања тог сведока, навео је Добросављевић.

Вујачић: Чист политички поступак 

Бранилац оптуженог Бранислава Ивановића адвокат Светозар Вујачић затражио је да се поступак прекине и одложи на неодређено време.

Он је оценио да се суђење претвара у "чист политички поступак" указујући на изјаве у медијима које су дали тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић да је хапшење јатака била грешка.

"Процес улази у конфузну фазу. Ови људи су таоци политичке грешке", рекао је Вујачић наводећи да Вукчевић као тужилац за ратне злочине нема никакве ингеренције у овом поступку и да не види какву субординацију има над поступајућим тужиоцем у том поступку.

Суђење групи од 10 оптужених за скривање и помагање хашком оптуженику Ратку Младићу почело је 2006. године али је било више прекида пошто се Други општински суд два пута оглашавао ненадлежним за вођење тог поступка.

У међувремену преминуо је првооптужени Јово Ђого, а на оптуженичкој клупи се налазе бивши официри Војске Републике Српске Марко Лугоња и Ратко Вучетић, Татјана Васковић, њена мајка и брат Љиљана и Бојан Васковић.

Оптужени су и Станко Ристић, Благоје Говедарица, Саша Бадњар, Предраг Ристић и Борисав Ивановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво