Младићева статусна конференција 6. новембра

Статусна конференција у поступку против генерала Ратка Младића, осуђеног првостепеном пресудом Хашког трибунала на доживотни затвор, заказана је за 6. новембар.

На овој седници суда, која се одржава на сваких 120 дана, Младић ће имати прилику да истакне питања у вези са својим предметом и боравком у притвору трибунала.

Уколико Младић не буде желео да присуствује овој конференцији, или да се укључи у њу путем видео везе, мора суд о томе да обавести до 2. новембра, наводи се у одлуци коју је објавио Механизам у Хагу (наследник Хашког трибунала).

Средином септембра потврђена је одлука којом је судија Жан Клод Антоанети искључио из жалбеног већа судије Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Лију Даћуна.

То је учинио због могућности да буду пристрасни приликом одлучивања о Младићевој жалби на првостепену пресуду којом је осуђен на доживотни затвор због геноцида, јер су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри Војске Репблике Српске осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

Уместо њих, судија Антонети је у апелационо веће поставио судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

Осим судије Нијамбе, која се противила осуђујућој пресуди генералу ВРС Здравку Толимиру за геноцид у Сребреници, двојица новоименованих судија нису имале искуство у процесима за ратне злочине у бившој Југославији, али су судиле за злодела у Руанди.

Младић је осуђен на доживотни затвор у новембру прошле године пред затварање Трибунала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво