Обележено 14 година од погибије гардиста, тужба против државе

Породице гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића обележиле су 14. годишњицу погибије својих синова. Њихови правни заступници најавили су тужбу против државе Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру због неспровођења нове истраге по пресуди Уставног суда из 2013. године.

Породице су запалиле свеће испред војног објекта "Караш" на Топчидеру, где су Јаковљевић и Миловановић 5. октобра 2004. године пронађени мртви.

Војна истрага тврдила је да се радило о убиству и самоубиству гардиста, док је независна државна комисија оценила да их је убила трећа особа.

Отац Драгана Јаковљевића, Јанко Јаковљевић, рекао је да ни после 14 година од трагичног догађаја нема праве истине о смрти двојице гардиста и да ће њихове породице уз помоћ адвоката и доказа које имају покушати да "пронађу своје законско право ван Србије".

Јаковљевић је истакао да Тужилаштво пет година ништа није предузело поводом овог случаја и изразио наду да ће суд у Стазбуру, како каже, смоћи снаге да натера Тужилаштво у Србији да ради.

"Замерам и нашем председнику јер је све у његовој моћи и требало је доста да уради, али ништа не предузима и ништа се не ради", рекао је Јаковљевић.

Отац Дражена Миловановића, Петар Миловановић, истакао је истрага стоји у месту и да је тако од првог дана, те да му се чини да "ни држава, ни војска нису заинтересоване за овај случај".

"И од ове и од бивших власти добијали смо само обећања, ништа нисмо сазнали, ово је срамота за државу, а наши заступници ће потражити правду на другом месту", указао је Миловановић.

Поставио је питање зашто се стало са истрагом и подсетио да су се родитељи гардиста пре две године састали са тадашњим премијером Александром Вучићем када је, каже, најављено формирање посебне комисије за разматрање чињеница и околности везаних за смрт гардиста.

"До данас се ништа не зна о тој комисији ни зашто се стало са тим", рекао је Миловановић.

Тужба против Србије 

Један од правних заступника породица Јаковљевић и Миловановић, Предраг Савић, најавио је покретање тужбе против државе Србије пред Европским судом за људска права због неспровођења пресуде Уставног суда из 2013. године да се спроведе истраге против оних који су ометали истрагу о погибији гардиста.

"Већ неколико месеци радимо на припреми представке, односно, тужбе против Србије пред Стразбуром. Кажу нам да су шансе мале, али верујем да ћемо написати квалитетну представку и да ћемо заинтересовати стручну, научну и светску јавност, као и суд у Стразбуру", рекао је Савић.

Тврди да су породице и њихови адвокати успели да за 14 година докажу да су војници убијени и да је то 2013.године потврдила одлука Уставног суда у којој се наводи да је гардистима повређено право на живот, а породицама право на правично суђење.

Тада је, каже, наложено Окружном суду у Београду и Окружном тужилаштву да спроведу нову истрагу, али је пресуда Уставног суда остала "мртво слово на папиру".

Савић је навео да суд у Стразбуру већ разматра представку коју су правни заступници породица гардиста поднели поводом ослобађања оптужбе за клевете и увреде некадашњег војног истражног судије Вука Туфегџића.

"О том предмету ће се у Стразбуру одлучивати мениторно, иако су тужиоци приватна лица. Направљен је тај преседан, а надамо се да ћемо и у овом предмету успети да придобијемо надлежност суда у Стразбуру", указао је Савић.

Додао је да нема никаквих информација о комисији чије је формирање најављено пре две године како би се испитале све околности и чињенице о "случају Топчидер".

"Тражио сам неколико пута од МУП-а да поступа у овом предмету и провери неке информације што је и учињено, али не знам да ли је то урађено независно или је у надлежности ове комисије. Волео бих да та комисија постоји, да ради и да открије починиоце овог кривичног дела", навео је Савић.

Годишњицу смрти двојице гардиста обележила је и невладина организација "Жене у црном", чије су представнице положиле цвеће на место погибије Јаковљевића и Миловановића и развиле транспарент "Никад нећемо заборавити злочин у Топчидеру".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво