Ухапшено 36 особа – воће из ЕУ продавали у Русији као српско

Виши суд у Београди одредио је притвор за шест од 36 осумњичених који су пре два дана ухапшени у акцији Ударне групе више државних органа, због сумње да су учествовали у забрањеном реекспорту пољопривредних производа пореклом из Европске уније у Руску федерацију.

У овом случају осумњичено је укупно 80 особа против којих ће бити спроведена истрага због више кривичних дела, а њих 74 ће се бранити са слободе.

У односу на шест осумњичених, судија за претходни поступак Посебног одељења за борбу против корупције Вишег суда у Београду, одредио је притвор због постојања особитих околности да би у току истраге могли да утичу на сведоке, рекла је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић.

Судија је одбио да одреди притвор према других шест осумњичених за које је Више тужилаштво притвор тражило.

У саопштењу тужилаштва које је достављено Танјугу се прецизира да је у овом случају Ударна група поднела чак је 80 кривичних пријава за учествовање у недозвољеном реекспорту пољопривредних производа, као и за учешће у прибављању више милионске противправне имовинске користи, као и за прање новца. 

Осумњичени се терете да су себи и другим правним и физичким лицима прибавили противправну имовинску корист од најмање 439.343.718 динара.

У акцији сузбијања корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапшени су Д. Ж. (42) и Ј. Ж. (42), који се сумњиче да су организатори криминалне групе, као и одговорно лице предузећа "Клери фрут" Т. М. (38), бивше одговорно лице тог предузећа А. С. (30) и запослени у тој фирми Ж. В. (45).

Међу ухапшенима је и одговорно лице предузећа "Вип фрут" и бивше одговорно лице фирме "Вип логистик" Љ. В. (43), 22 власника пољопривредних газдинстава, четири откупљивача, а кривична пријава у редовном поступку поднета је против још 43 особе.

Осумњичени, којима се ставља на терет да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца, сумњиче се да су по повлашћеним условима, супротно Споразуму о слободној трговини, Закону о здрављу биља, Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију Владе Републике Србије, Протоколу о обезбеђивању фитосанитарних захтева, организовали набавку и увоз воћа из земаља Европске уније и његову забрањену продају у Руску Федерацију.

Акцију хапшења су спровели припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом Министарства финансија и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.  

Сумња се да су, након пријема, воће пореклом из земаља ЕУ препакивали у хладњачи и товарили у камионе за транспорт које је ангажовало предузеће "Клери фрут".

Мешање воћа из ЕУ и српског воћа 

Како би прикрили порекло робе, сумња се да су увезено воће мешали са истом врстом воћа које су куповали од домаћих произвођача и израђивали лажну документацију о пореклу робе коју извозе.

У оквиру акције, због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшени су и запослени у Институту "Агроекономик" В. Ј. З. (36) и М. В. (30). 

Они се сумњиче да су, као запослени Института, којима су били поверени послови здравственог прегледа пошиљака биља од стране Министарства пољопривреде, супротно Закону о здрављу биља и Уредбе о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, издавали фитосертификате за потребе предузећа "Клери фрут", иако су знали да воће које извози то предузеће није домаћег порекла.

Сумња се да су, приликом издавања фитосертификата предузећу "Клери фрут" за кооперанте-произвођаче повећавали количине воћа у Јединственом систему Министарства пољопривреде, како би омогућили извознику "Клери фрут" да избегне ограничења предвиђена системом, а која се односе на максималну производњу по парцелама евидентираних произвођача.

Ова акција је резултат предистражног поступка које је Посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду спроводило у сарадњи са Одељењем за борбу против организованог криминала МУП-а Републике Србије, Министарствима финансија-Пореске управе и пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и у сарадњи са другим органима и институцијама који у оквиру своје надлежности предузимају радње ради откривања ове врсте кривичних дела.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво