Брамерц: Сарадња побољшана, ухапсити Младића и Хаџића

Сарадња Србије са Хашким трибуналом "значајно побољшана". Хапшење преосталих хашких опуженика остаје највиши приоритет у раду Трибунала, рекао пред Саветом безбедности УН главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

 Главни тужилац Хашког суда Серж Брамерц изјавио је данас на Савету безбедности УН да се сарадња Србије с Хашким судом "значајно побољшала", али да "најкритичнија област сарадње" остаје хапшење бегунаца.

Брамерц је представлајући полугодишњи извештај о раду Трибунала оценио да је "промена опште политичке климе у Србији довела до одлучније сарадње власти на политичком, правосудном и оперативном нивоу".

"Хапшење преосталих хашких опуженика остаје највиши приоритет у раду Трибунала", рекао је Брамерц пред Саветом безбедности УН, на почетку представљања свог редовног извештаја о сарадњи Србије са судом у Хагу.

Брамерц је рекао да су хапшења Стојана Жупљанина и Радована Караџића била "значајне прекретнице" у сарадњи с тужилаштвом, наводећи да су српске службе за хапшење хашких бегунаца појачале своје напоре у лоцирању Ратка Младића и Горана Хаџића.

Побољшана је сарадња Србије у обезбеђивању документа кључних за текућа суђења у Хашком суду, рекао је Брамерц, али и назначио да је потребно да српске власти обезбеде информације о документима која недостају - посебно о војним документима потребним за суђење Момчилу Перишићу.

Главни тужилац Хашког трибунала је навео да су му током посете Београду у новембру представљени акциони планови за хапшење двојице преосталих хашких бегунаца и додао да је могуће очекивати нове позитивне резултате на њиховом остварењу.

"Позитивни резултати биће могући ако буде политичке подршке, а подршка међународне заједнице од кључног је значаја у предстојећим месецима и годинама", рекао је Брамерц и упозорио да би рад Трибунала у супротном могао да буде угрожен.

САД и Русија похвалиле Србију

САД су на седници Савета безбедности позвале власти у Србији да учине све што је у њиховој моћи да пронађу преостала два оптуженика.

Америчка представница у Савету безбедности похвалила је власти у Србији због хапшења Радована Караџића и Стојана Жупљанина, али и нагласила да се исти кораци очекују када су у питању Ратко Младић и Горан Хаџић.

САД су зато позвале међународну заједницу да помогне у хапшењу преосталих оптуженика пред Трибуналом.

Руски представник је нагласио да је из извештаја главног тужиоца Брамерца јасно колико Србија озбиљно схвата сарадњу с Трибуналом, посебно када је у питању приступ архивама, трагање за бегунцима и обезбеђивању сведока.

Представници Белгије и Француске као главна питања истакли су привођење правди преосталих хашких оптуженика и трансфер случајева на национална правосуђа.

Према њиховом мишљењу, један од најважнијих услова у раду суда је заштита сведока.

Извештај уважава напоре Србије

Амбасадор Србије у УН Павле Јевремовић оценио је да извештај Сержа Брамерца одражава спремност власти Србије да сарађује с Трибуналом.

Такво признање илуструје уверење у политичку вољу Србије да сарађује са Хашким трибуналом и да ухапси два преостала оптуженика, додао је Јевремовић.

Јевремовић је рекао да је у протекле две недеље Србија доставила додатне информације Трибуналу у вези са случајем генерала Момчила Перишића и удвостручила напоре на проналажењу хашких оптуженика који су у бекству.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана оценио је пре Брамерцовог обраћања Савету безбедности, да би позитиван извештај главног тужиоца Хашког трибунала могао да омогући Савету ЕУ да одмрзне Привремени споразум са Србијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво