Тужилац тражи максималну казну затвора за Шарића

Тужилаштво за организовани криминал затражило је од суда да Дарка Шарића осуди на максималну законом предвиђену казну затвора као организатора криминалне групе која је шверцовала кокаин из Јужне Америке у Западну Европу.

И за остала 24 оптужена тужилаштво је у завршним речима предложило максималне казне за кривична дела "удруживање ради вршења кривичних дела" и "неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога".

То значи да за Шарића као организатора криминалне групе тражи казну у распону од 30 до 40 година. 

Наиме, према Кривичном законику Србије, организатору криминалне групе која се бави растурањем дроге може се изрећи казна од најмање 10 година затвора, а највише 30 до 40 година.

Што се тиче препродаје дроге у организованој криминалној групи, закон је запретио најмање 10 година затвора, без прецизирања максимума казне.

Општи максимум казне која се може изрећи у Србији, када другачије није прописано законом, је 20 година.

Управо Шарићевим сарадницима прети 10 до 20 година док њему као организатору групе прети 30 до 40 година.

За удруживање ради вршења кривичних дела закон је предвидео казну од шест месеци до пет година затвора. 

Прву првостепену пресуду, којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне, укинуо је Апелациони суд и наложио понављање суђења.

У својој завршној речи, поступајући тужилац Саша Иванић рекао је да сматра да је током поступка доказано да је криминална група организована 2006. године и да је за циљ имала зараду од шверца дроге, као и убацивање тако зарађеног новца у легалне финансијске токове.

"Сматрамо да је током суђења доказано да су организатори криминалне групе били Дарко Шарић, Горан Соковић, Жељко Вујановић и покојни Драган Дудић Фриц. Они нису имали контакт с кокаином, већ су организовали остале припаднике који су имали задатак да набављају, транспортују и складиште кокаин", прецизирао је Иванић. 

"Кокаин је транспортован прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље западне Европе, а припадници су у разговорима користили шифровану комуникацију", рекао је у својој завршној речи тужилац, детаљно указујући на прислушкиване телефонске разговоре, исказе сведока-сарадника и писане доказе.

Посебно се осврнуо на доказе нађене претресом станова и кућа окривљених, као што је евиденција о продаји, из чега је, како је навео, утврђено да је приход од кокаина био 47 милиона евра.

Завршне речи бранилаца и окривљених уследиће већ данас, а планиране су и за наредна три главна претреса.

Пошто сви изложе своје завршне речи на суђењу, суд ће заказати објаву првостепене пресуде.

Шарић се терети за организовање шверца укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, а поред њега оптужена су још 24 окривљена, од којих су њих осморица у бекству. 

Шарићевој групи се понавља суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године. 

Шарић је четири године био у бекству, а српским српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији "Балкански ратник". 

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво