Суђење Ратку Младићу – изузете судије Мерон, Ађијус и Лију Даћун

Тројица судија Апелационог већа Хашког суда, Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Лију Даћун изузети су из већа које ће разматрати жалбу Ратка Младића на првостепену пресуду којом је некадашњи командант Војске РС осуђен на доживотни затвор, саопштио је тај суд.

У одлуци коју је потписао Жан Клод Антонети наводи се да су тројица судија изузети из жалбеног поступка због "утиска да су пристрасни", чиме су суштински усвојени аргументи одбране Ратка Младића, која је тврдила да судије Мерон, Ађијус и Лију Даћун нису непристрасне јер су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала везаних за злочине у Сребреници.

Младићева одбрана је, подносећи захтев за изузеће тројице судија, навела да су Мерон, Ађијус и Даћун "унапред утврдили" и Младићеву одговорност за догађаје у Сребреници.

Теодор Мерон је председник резидуалног механизма, правног наследника Хашког суда, док су Ађијус и Лију Даћун дугогодишње судије тог трибунала. Мерон и Ађијус су обављали и функције председника Хашког трибунала.

Уместо Мерона, Ађијуса и Лију Даћуна, Апелационо веће ће чинити судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам, као и Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.

Хашки суд је Ратка Младића прошлог новембра осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992–95.

Жалбе на пресуду уложили су и Тужилаштво и одбрана.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 05. сеп 2018, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

ovaj sud

ce biti ispisan u istoriji svetskih sudova po najvecim skandalima i sramotnom sudjenju koji ikada na svetu neki sud pravio.

(среда, 05. сеп 2018, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Hag

Ovi se igraju pravde.