У новосадском суду нападнута адвокатица

У Основном суду у Новом Саду нападнута је адвокатица Енике Вег, која је од задобијеног ударца у главу пала на под, потврдила је "Танјугу" портпаролка суда Светлана Митровић.

Портпаролка је објаснила да се напад догодио у згради суда, као и да је нападач одмах побегао, након што је ударио адвокатицу. 

"Запослени у суду су одмах након тога позвали полицију и Хитну помоћ која је жену збринула и пребацила у Ургентни центар", рекла је Митровићева. 

Портал 021 пренео је да се напад догодио у ходнику суда, испред собе за оверу докумената, као и да је идентитет мушкарца који је песницом ударио адвокатицу познат полицији.

Нападач на адвокатицу је супротна странка у једном њеном случају, потврдили су за Танјуг из њене канцеларије.

Идентитет мушкарца је познат полицији, а адвокатица се налази на испитивањима у Клиничком центру Војводине.

Енике Вег је позната новосадска адвокатица и доктор је правних наука, а специјалност јој је радно право.

Министарство правде најоштрије је осудило напад на адвокатицу Енику Вег и позвало је надлежне органе да у што краћем року пронађу починиоца како би био приведен правди.

Министарство подсећа да је формирана стална радна група чији је циљ унапређење положаја адвоката и јачање њихове кривично-правне заштите.

Напади на адвокате представљају напад и на владавину права једне државе и све институције морају предузети мере из своје надлежности како се овакви случајеви не би понављали, оценило је Министарство у саопштењу упућеном медијима.

Напад на Вегову осудила је и Адвокатска комора Војводине и затражила да надлежни хитно предузму све потребне мере за откривање починиоца и покретање кривичног поступка.

Такође, Удружење судија и тужилаца осудило је данашњи напад на адвокатицу Енику Вег и подржало недавну иницијативу адвоката за адекватну заштиту личног и професионалног интегритета кроз посебне облике кривичноправне заштите.

У саопштењу УСТ, које је данас формално основано, наводи да се залаже за заштиту свих учесника у судским поступцима и беспоштедну борбу против сваког облика напада или акције којом се руши и угрожава независност и самосталност обављања било које од правосудних професија.

"Само адвокати који могу слободно и без икакве стрепње за лични и телесни интегритет да заступају грађане у судским поступцима, могу у пуном обиму да допринесу примени закона и права и правду учине доступном и једнаком за све грађане пред судовима", наводи УСТ.

То струковно удружење је истакло да се сваки напад на било ког представника правосудне професије у вршењу своје делатности или у вези са њом, мора схватити као напад на правосуђе и да је адекватна реакција нужна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво