Основано Удружење судија и тужилаца Србије

Ново струковно удружење под називом Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) формирано је на оснивачкој скупштини у Београду.

За председника Удружења једногласно је изабран заменик јавног тужиоца из Београда Ненад Стефановић, а за председника Управног одбора судија из Новог Сада Ивана Јосифовић.

Поред судија и тужилаца, ново удружење окупља и судијске и тужилачке помоћнике из бројних градова Србије, Београда, Новог Сада, Ниша, Крушевца, Бора, Крагујевца...

Стефановић је у изјави за Танјуг указао да је ново удружење окупило судије и тужиоце који до сада нису били на управљачким позицијама струковних удружења и нису правили компромисе током и после реизбора 2009. године.

"Удружење судија и тужилаца сматра да је дошло време за нову енергију и правац струке у простору у којем су до сада деловала струковна удружења чија се руководства деценијама нису мењала, ни подмлађивала и чији су циљеви орочени на неколико година уместо да буду орочени на више деценија", навео је Стефановић.

Истакао да се део циљева УСТ-а поклапа са Европским удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (МЕДЕЛ), а приоритет му је одбрана независности правосуђа од утицаја сваког другог облика државне власти и од утицаја посебних интереса, како појединаца и тако и група.

Према речима Стефановића, удружење се залаже за организацију правосуђа које може да гарантује јавну службу у функцији остваривања правде сходно принципу транспарентности, омогућавајући грађанима контролу над његовим функционисањем.

Додао је да УСТ сматра да је реформа правосуђа потреба свих грађана, тако да је не треба посматрати као један од услова за чланство у ЕУ.

Због тога ће се удружење залагати за транспаретност у правосуђу, а посебно за доношење и примену квалитетних закона који ће изнад свега гарантовати владавину права и независност правосуђа које делотворно штити права свих грађана под једнаким условима, рекао је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво