Осуђени због претњи Вучићу исекао наногицу и побегао у Црну Гору

Због претњи председнику Србије Александру Вучићу и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, Трећи основни суд у Београду осудио је средином јула Божидара Филиповића (53) на 11 месеци кућног затвора уз електронски надзор – наногицу, сазнаје "Танјуг".

Божидар Филиповић је крајем маја ухапшен на једном новобеоградском сплаву где је изрекао претње Вучићу и Стефановићу, а након пресуде је из притвора пребачен у свој стан уз електронску наногицу, преко које је праћено његово кретање.

Пресудом је Филиповићу, поред казне кућног затвора, изречена и мера протеривања странаца од три године, јер je црногорски држављанин, а овде нема ни пребивалиште, а пасош не може да добије јер је у Србији више пута био осуђиван.

Међутим, након неколико дана Филиповић је самоиницијативно исекао наногицу и побегао за Црну Гору, где је опет ухапшен због претњи пиштољем гостима у једном кафићу у Петровцу.

Након што је примећен његов нестанак, београдски суд је расписао потерницу за њим, а казна кућног затвора му је преиначена у класични – ефективни затвор.

У овом случају Србија не може да тражи изручење због издржавања казне затвора, јер према споразумима са Црном Гором, изручење по том основу може да се тражи када је у питању казна затвора преко две године.

Србија може да тражи евентуално од Црне Горе да призна нашу пресуду и да Филиповић у својој матичној држави издржи казну на коју је осуђен због претњи српском председнику и министру.

Против њега се иначе води још неколико поступака пред Првим основним судом у Београду, због сличних кривичних дела.

Филиповић је крајем септембра прошле године спалио свој скупоцени "порше кајен" у Београду, због, како је изјавио медијима, револта према "Паркинг сервису" и актуелној власти која га, како тврди, притиска и уништава, као и због тога што је поново одбијен за српско држављанство и не може да инвестира свој милионски капитал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи