Укинута правоснажна пресуда Пантелинцу за покушај убиства

Врховни касациони суд укинуо је правоснажну пресуду којом је на 11 година затвора био осуђен некадашњи припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Рајко Пантелинац, а његови сарадници на казне од једне до осам година затвора, јер су као организована криминална група због користољубља покушали да убију украјинског бизнисмена Дмитрија Логинова на Кипру 2011. године.

Овом одлуком Врховни касациони суд усвојио је захтев за заштиту законитости адвоката Радована Галетина и Рашка Мијаиловића осуђених на осам и седам и по година затвора и вратио предмет на поновно одлучивање Апелационом суду у Београду, чију је правоснажну пресуду укинуо у целости.

Укинутом пресудом и Перо Ђурић је био осуђен на годину дана затвора због припадништва организованој криминалној групи, тако да ће Апелациони суд поред Пантелинца, Галетина и Мијаиловића одлучивати поново и о њему.

У одлуци обљављеној на његовом сајту ВКС наводи да су основани захтеви за заштиту законитости бранилаца Галетина и Мијаиловића - да је другостепеном пресудом повређен кривични закон на штету окривљених тиме што је у погледу кривичног дела тешко убиство у покушају у саизвршилаштву примењен закон који се није могао применити.

Наиме Пантелинац је осуђен због извршења кривичног дела тешко убиство у покушају у саизвршилаштву из користољубља са "директним умишљајем" - јер је био свестан свога дела и хтео је његово извршење, док су Галетин и Мијаиловић осуђени за исто дело изршено са "евентуалним умишљајем" - свесни да могу да изврше кривично дело, па су на то пристали.

Оцењено је да су кривично дело извршили због користољубља (новчане накнаде).

ВКС у својој одлуци указује да се кивично дело тешко убиство из користољубља, према правној теорији и судској пракси може извршити само са директним умишљајем.

"Самим тим се захтевима за заштиту законитости бранилаца основно указује да је другостепеном пресудом на кривично дело које је предмет оптужбе примењен закон који се није могао применити, односно да су радње ових окривљених описане у изреци другостепене пресуде погрешно правно квалификоване и да је тиме на штету ових окривљених повређен кривични закон", наводи се у одлуци.

ВКС је наложио Апелационом суду да у поновном поступку отклони повреде закона на које му је указао и да донесе правилну и на закону засновану одлуку.

Пантелинац, Мијаиловић и Галетин су осуђени јер су од 1. априла до 31. маја 2011. године, поступајући као организована криминална група, заједно са Живојином Тајковим, који је у међувремену правоснажно осуђен у раздвојеном поступку, покушали да лише живота другог из користољубља. 

Медији су писали раније да је договорено да Украјинац буде убијен тако што ће бити активирана експлозивна направа, сакривена у једној торби замаскираној у зиду, у моменту када овај буде пролазио поред зида. 

Међутим, бизнисмен је преживео, али је остао инвалид, због чега група није добила обећану награду, пренели су медији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи