Пресуда у корист Небојше Стефановића због текста на "Пешчанику"

Виши суд у Београду донео је неправоснажну пресуду којом су социолошкиња Весна Пешић и уреднице портала "Пешчаник" Светлана Лукић и Светлана Вуковић обавезане да, на име повреде угледа и части, солидарно исплате 200.000 динара министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу и трошкове поступка од 95.100 динара, сазнаје Фонет.

Пресуда је донета на основу тужбе Стефановића због текста "Досољавање" о спорном рушењу објеката у београдској четврти Савамала.

Стефановић је тужио ауторку Весну Пешић и уреднице Пешчаника да су му тим текстом повређени углед, част и достојанство личности.

Суд је усвојио тужбени захтев Стефановића и оценио да су му текстом "Досољавање" повређени "достојанство личности и право на аутентичност", као и "причињена нематеријална штета у виду повреде личне и и професионалне части и угледа".

Стефановић је, како се наводи у образложењу пресуде Вишег суда у Београду, у тужби оценио да су оспореним текстом "повређени Закон о јавном инормисању и медијима, важећи међународни стандарди људских права и јавни интерес у области јавног информисања".

Према образложењу пресуде, "текстом објављеним на интернет порталу Пешчаник је малициозно и нетачно пренета мизјава тужиоца поводом нелегалног рушења објеката у Херцеговачкој улици".

Суд сматра да "текст не доприноси јавној расправи о наведеном догађају и није усмерен на решавање проблема", већ је "усмерен на вређање и субјективну категоризацију тужиоца, на вређање његовог достојанства, угледа и части".

Како се подсећа у образложењу пресуде, у оспореном у тексту се, као "ненадмашива" и "непредвидива" помиње "глупост министра полиције Небојше Стефановића" и констатује да се тиме "грубо повређују људска права тужиоца".

Према ставу Суда, у тексту је "погрешно и нетачно пренет и интерпретиран тужиочев интервју" новинарима.

Рок за жалбу Апелационом суду је осам дана од пријема пресуде.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи