Полицијска акција у Блацу, приведено 18 осумњичених за криволов

Због криволова на препелице у околини Блаца, локална полиција је привела 18 наоружаних особа, на основу пријаве Тима за борбу против криволова из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, саопштено је из тог Друштва.

Наиме, чланови поменутог Тима и Друштва за заштиту и проучавање птица открили су три локације на којима су коришћене законом забрањене електронске вабилице за препелице и о томе обавестили полицију у Блацу, чији су службеници поставили две заседе, по једну у селима Криваја и Кашевар.

"Убрзо после свитања на локацијама где су радиле вабилице појавило се укупно 18 наоружаних особа. Након што су започели незаконит лов, полиција је интервенисала и све их привела у станицу", наводи се у саопштењу Друштва.

Том приликом су пронађене две вабилице, четири незаконито убијене препелице, а полиција је привремено одузела велики број пушака и муниције.

Неколико особа чак није поседовало ни валидне дозволе за лов тога дана, а неки су поседовали неодговарајуће полуаутоматско оружје, тврди се у саопштењу.

Друштво за заштиту птица напомиње да иако сезона лова на препелице траје од 1. августа до 30. септембра, широм Србије се користи више од 800 електронских нелегалних вабилица, емитују оглашавање препелица и маме их, што криволовцима осигурава до десет пута више убијених птица него у легалном лову.

Такође, осигурава им и илегалан профит након што се месо препелица прокријумчари преко границе, додаје се у саопштењу.

Према подацима Друштва за заститу птица, У Србији се сваке године поред око 45.000 званично одстрељених јединки, криволови више од 60.000 препелица, чиме се, како наводи Друштво, популација ове "мале коке селице" масовно и безобзирно уништава у Србији.

Друштво је упутило апел грађима који се крећу кроз природу да пријаве све случајеве угрожавања и страдања дивљих птица и тако помогну напоре за њихово очување.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи