Због насиља над мајком ћерка исељена из породичне куће

Једна од најупечатљивијих пресуда по Закону о спречавању насиља у породици је одлука суда у Кули према којој је мајка успела да исели ћерку из породичне куће у Врбасу због породичног насиља.

Правоснажном пресудом Апелационог суда у Новом Саду, којом је потврђена првостепена пресуда, ћерки је наложено да се исели из породичне куће, а изречене су јој и мере заштите према, којима јој је забрањено приближавање мајци на удаљености мањој од 500 метара и приступ кући на истој удаљености.

Такође јој је забрањено да на било који начин узнемирава мајку и наложено јој је да да се суздржава "од сваког дрског, злонамерног и безобзирног понашања којим угрожава телесни интегритет, душевно здравље или спокојство тужиље (мајке)".

Ове мере заштите од насиља у породици, према одлуци суда, трајаће годину дана од дана изрицања, а могу се продужити све док не престану разлози због којих су одређене.

Ћерка је пресудом такође обавезана да мајци на име судских трошкова плати 126.000 динара, наводи се у пресуди.

На ову одлуку ћерка је преко адвоката затражила ревизију пресуде, али је Врховни касациони суд (ВКС) тај захтев одбио као неоснован у јуну ове године.

Пресуда је, заједно са одлуком ВКС објављена на сајту тог суда, без имена тужиље и тужене (мајке и ћерке).

Дугогодишње неслагање 

До ове несвакидашње ситуације, да мајка избацује ћерку из породичног дома, дошло је након дугогодишњег неслагања и вербалног и физичког насиља које је кулминирало у јуну прошле године.

Наиме, након пожара у породичној кући, ћерка је својим средствима учествовала у санирању насталог оштећења и од родитеља је захтевала да потпишу документ којим би потврдили да је она извршила улагање у породично домаћинство у вредности од 37.000 евра.

Отац је прихватио да потпише, док је мајка одбила, што је погоршало односе између њих две. Мајка је, како пише у пресуди, ћерку називала погрдним именима, а она јој је одговарала да треба да се лечи и да ће остати без ичега.

Нарушено здравствено стање мајке се услед ћеркиног понашања погоршало и она се више пута обраћала Центру за социјални рад и полицији.

Тако су живеле до 3. марта 2017. године када је дошло и до физичког сукоба између њих две и друге ћерке. Након тога мајка је две недеље боравила у дому друге ћерке а потом око три месеца код своје сестре.

Када је одлучила да се врати у породичну кућу, 19. јуна 2017. године, тужена ћерка је одбила да јој откључа врата, па је мајка све пријавила полицији.

Циљ пресуде спокој и безбедност 

У складу са Законом о спречавању насиља у породици који је почео да се примењује непосредно пре тога, ћерка је привремено удаљена од куће на 30 дана, али је између 13. и 14. јула 2017. године прекршила ту забрану и ушла у предсобље породичне куће, због чега је правноснажном пресудом осуђена и кажњена.

"Тужиља (мајка) осећа велики притисак услед изложености психичком насиљу од ћерке, не осећа се спокојно у свом дому, што утиче на њено већ угрожено здравствено стање. Тужена са оцем живи у кући своје тетке, очеве сестре. Брак између тужиље и оца тужене је разведен", наводи се у пресуди.

Даље се додаје да те мере треба да заштите жртве породичног насиља, да им обезбеде мир, спокој и безбедност за одређени временски период, живот без страха од даљег насиља, ослобађање од траума и опоравак од задобијених повреда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара