Кемпбел одслужио казну у Србији, изручен Аустралији

Дејвид Кемпбел, који је зимус ухапшен у хотелу "Метропол" по потерници Аустралије због шверца дроге, изручен је у уторак аустралијским властима након што је у Србији одслужио казну на коју је осуђен због неовлашћеног ношења пиштоља, сазнаје "Танјуг".

Кемпбел је други од три држављанина Аустралије који су 16. јануара ухапшени у "Метрополу" по потерници Интерпола у Камбери.

Рохан Арнолд је изручен почетком марта јер се није противио изручењу, док се Тристан Вотерс противио па се о његовом изручењу још чека најпре правоснажна одлука суда о испуњености услова за изручење, а потом и сагласност министра правде Србије.

Кемпбел је крајем марта закључио споразум о признању кривичног дела са београдским Вишим јавним тужилаштвом према којем је за казну од шест месеци затвора признао да је неовлашћено носио пиштољ у Београду.

Након одслужења шестомесечне казне Кемпбел је јуче предат аустрлијским властима, пошто се томе није противио, а Министарство правде Србије је раније дало сагласност за екстрадицију, али уз одлагање до одслужења казне због пиштоља.

Према споразуму са тужилаштвом, Кемпбел је признао да је 16. јануара у рентакар возилу "ауди А6" неовлашћено носио пиштољ марке "хеклер и кох", у којем се налазило 13 метака калибра девет милиметара.

Према саопштењу суда, правосуђе Комонвелта Аустралије сумњичи Кепмбела као и осталу двојицу Аустралијанаца за кривична дела из Кривичног закона Комонвелта, а то су "увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију", затим "завера за увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију", "завера за поседовање комерцијалне количине илегално увезене гранично контролисане дроге", "покушај да се увезе комерцијална количина гранично контролисане дроге у Аустралију" и "покушај поседовања комерцијалне количине илегално увезене гранично контролисане дроге".

Акција спроведена у јануару у "Метрополу" 

Кемпбел, Вотерс и Арнолд су ухапшени у Београду 16. јануара по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру међународне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у Метрополу спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) од њих је заплењена велика количина новца.

Реч је о 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је полиција након хапшења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво