Поновљено суђење жандармима почиње 19. септембра

Почетак поновљеног суђења седморици жандарма због физичког напада на браћу тадашњих премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током одржавања "Параде поноса 2014", заказан је пред Вишим судом y Београду за 19. септембар.

Суђење им се понавља јер је Апелациони суд у Београду у јуну укинуо првостепену пресуду којом су у децембру 2017. године жандарми били осуђени на условне казне затвора од по шест и осам месеци.

Апелациони суд је тада потврдио ослобађајућу пресуду команданту овог жандармеријског вода Радету Матићу и правоснажно га ослободио оптужби којима се теретио да није предузео мере да спречи напад.

У току поновљеног суђења, по налогу Апелационог суда, Виши суд ће морати да отклони битне повреде кривичног поступка због којих је пресуда укнута и да у потпуности реши предмет оптужбе.

Потребно је да наведе јасне разлоге о чињеницама које су предмет доказивања, да саслушања непосредне старешине окривљених о чињеницама да ли је упућен позив за помоћ, каква су била њихова овлашћења у погледу обезбеђења скупа високог ризика, као и да расправи друга питања на која је Апелациојни суд указао.

Укинутом пресудом на шест месеци затвора, условно на две године, били су осуђени Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић.

На осам месеци условно осуђен је Драган Савић.

Током суђења које је почело 30. априла 2015. године, жандарми су тврдили да су 28. септембра 2014. поступили по закону, и да нису починили кривична дела напада, и злостављања и мучења, која им се стављају на терет.

Део овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и четрдесет пет секунди, поред осталог, види се како жандарми пендрецима туку више особа и штитовима их гурају ка зиду зграде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво