Протест адвоката, ТОК преузео истрагу убиства Огњановића

Истрагу случаја убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића преузело је Тужилаштво за организовани криминал од Вишег јавног тужилаштва у Београду. Београдски адвокати су на скупу испред зграде Вишег суда У Београду поручили су да "више не могу бити глинени голубови". Од државе очекују да ангажује све ресурсе како би се случај решио.

У истрагу је укључена и Безбедносно информативна агенција, рекао је председник Адвокатске коморе Београд Југослав Тинтор.

Ову одлуку донело је Републичко јавно тужилаштво са образложењем да овај чин убиства препознаје као напад на правосуђе и државу и да је овај догађај од општег јавног интереса, рекао је Тинтор на скупу београдских адвоката испред Вишег суда у Београду, а поводом убиства Огњановића.

Тинтор је пренео да је Комора ове информације добила данас.

Такође је обавестио адвокате да је на састанку са министарком правде Нелом Кубуровић договорено формирање сталног тела које ће пратити случајеве напада на адвокате, а које ће чинити представници Адвокатуре, Министарства правде, судија и тужилаца.

Истакао да је убиство Огњановића чин који је превршио сваку меру.

"Миша је умро свом сину Петру на рукама да би убица био сигуран да је свој прљави посао обавио до краја. После испаљених седам метака вратио се и пуцао још три пута", рекао је Тинтор.

Адвокатица Зора Добричанин Никодиновић апеловала је са скупа на поједине медије да не криминализују Огњановића, као ни адвокате уопште, поручујући да они бране људе, а не дела или криминалне организације.

"Недопустиво да се браниоци убрајају у чланове неког криминалног клана због клијента 'који је уписан на неку црну или белу листу и у овај или онај клан'", додала је Зора Добричанин Никодиновић.

Подршка адвокатима из Београда стигла је и од Адвокатске коморе Републике Српске.

Татјана Савић из Адвокатске коморе Републике Српске рекла је да су дошли као би подржали своје колеге у настојањима и да се случај што пре реши.

"Најбитније да се овако нешто никад више не понови", додала је Савићева.

Испред зграде Вишег суда у Београду било је више стотина београдских адвоката, који су апеловали на надлежне да извршиоце и налогодавце убиства што пре приведу правди како се овакви злочини више не би понављали.

Драгослав Миша Огњановић је убијен у пуцњави која се у суботу увече догодила у Улици Антифашистичке борбе на Новом Београду.

У последњих десет година забележено је више од 50 напада на адвокате. У знак протеста због убиства адвоката Огњановића, адвокати су ступили у седмодневну обуставу рада. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи