Максималне казне за Ђинђићеве убице

Милорад Улемек и Звездан Јовановић правоснажно осуђени на по 40 година затвора због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, пошто је Врховни суд одбио жалбе њихове одбране.

Због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, Милорад Улемек и Звездан Јовановић правоснажно су осуђени на по 40 година затвора, пошто је Врховни суд одбио жалбе њихове одбране, саопштено је из тог суда.

Врховни суд је у трећестепеном поступку потврдио другостепену пресуду тог суда и оценио да другостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка.

"Врховни суд је оценио да је чињенично стање правилно и потпуно утврђено, Кривични закон правилно примењен, а да су појединачно утврђене казне за извршена кривична дела, као и јединствене казне, изречене оптуженима, правилно одмерене", пише у саопштењу.

Улемек је осуђен на јединствену казну затвора од 40 година за кривична дела удруживање ради противуставне делатности и покушај убиства, а Јовановић на исту казну за кривична дела убиство највишег представника државне заједнице и држава чланица, покушај убиства и удруживање ради непријатељске делатности.

Премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године на узлазу у зграду Владе Србије, а његов телохранитељ Милан Веруовић је рањен. Суд је утврдио да је Улемек био организатор убиства и да је Јовановић испалио хице који су усмртили Ђинђића и ранили Веруовића.

За убиство Ђинђића раније су правноснажно осуђени чланови земунског криминалног клана.

Право на поступак у трећем степену имају оптужени који су осуђени на 40 година затвора, што је најстрожа казна предвиђена законима Србије.

Врховни суд је 29. децембра 2008. године у другостепеном поступку потврдио пресуде свим оптуженим у првостепеном поступку пред Специјалним судом, изузев Сретку Калинићу коме је пресуда преиначена са 35 година затвора на 30 година, Жељку Тојаги Жмигију са 30 година на 15 година и Душану Крсмановићу са 30 година на 20 година затвора.

Александар Симовић, Нинослав Константиновић и Владимир Милисављевић осуђени су на по 35 година затвора, а на по 30 година осуђени су Милош Симовић, Милан Јуришић Јуре и Бранислав

Безаревић, док је Саша Пејаковић осуђен на осам година затвора.

У бекству су од 2003. године Владимир Милисављевић, Сретко Калинић, Милан Јуришић Јуре, Нинослав Константиновић и Милош Симовић.

Оптужени за убиство премијера Зорана Ђинђића осуђени су у другостепеном поступку пред Врховним судом на укупно 348 година затвора, док им је првостепеном пресудом Специјалног суда 23. маја 2007. године изречено укупно 378 година затвора.

Вође земунског клана Душан Спасојевић и Миле Луковић страдали су 27. марта 2003. године приликом покушаја хапшења у селу Мељак код Београда, а полиција је тада саопштила да су пружали оружани отпор.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво