Понавља се суђење због оптужби за мито у "Рафинерији Панчево"

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом су један индијски, два руска и двојица домаћих држављана били осуђени на затворске казне због примања и давања мита у току пословања "Рафинерије нафте Панчево", која послује у оквиру НИС-а и наложио да им се понови суђење, објављено је на сајту тог суда.

Том одлуком укинута је првостепена пресуда Вишег суда у Панчеву од 19. децембра 2017. године којом је Џагџит Синг био осуђен на пет година затвора, Виктор Славин на четири, а Станислав Кислицин на три године затвора због примања мита уз меру протеривања странаца од пет година, која је била изречена свој тројици.

Укинутом пресудом Александар Деспотовић је био осуђен на годину и по дана затвора, а Драгиша Деспотовић осуђен на годину дана кућног затвора уз електронски надзор.

Џингит, Славин и Кисцлин се терете да су као директори "Преради" у Панчеву која послује у оквиру "НИС" а. д. Нови Сад од 19. априла до 1. новембра 2013. године у Панчеву и Бадену у Аустрији, у својству одговорних лица захтевали и примили поклон да у оквиру свог службеног овлашћења изврше службену радњу коју не би смели извршити, а Деспотовићи се терете да су им, као директор односно сувласник предузећа из Шапца, дали поклон (мито).

У образложењу своје одлуке Апелациони суд наводи да се основано жалбама бранилаца окривљених указује да су током првостепеног поступка учињене битне повреде кривичног поступка услед којих није могуће утврдити правилност утврђеног чињеничног стања. 

"Првостепеном суду је наложено да у поновљеном поступку отклони битне повреде одредаба кривичног поступка на које му је указано, обави неопходна вештачења, поново одлучи о предлозима одбране за саслушање сведока на околности од утицаја на утврђивање одлучних чињеница, водећи рачуна о правилној примени процесних одредаба које се тичу достављања писмена у иностранство", наводи се у одлуци Аплеационог суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво