Кубуровић: Суђење у случају "стечајне мафије" неразумно дуго трајало

Министарка правде Нела Кубуровић оценила је да је суђење окривљенима у поступку познатом као "стечајна мафија" који је правоснажно окончан ослобађајућом пресудом након 12 година, пример "неразумно дугог суђења". Очекује да ће станке искористити своје право и у складу са законом поднети захтев за накнаду штете.

Кубуровићева је напоменула да не може да наведе колики ће износи бити додељени странакама из тог поступка док оне не поднесу захтеве и не наведу износе које сматрају да треба да добију због, како је рекла, "оваквог суђења и пресуде која је уследила као резултат тако дугог процеса".

"Када питате да ли је од поступка могло да се раније одустане, да ли оптужница није била добра - управо смо кренули у реформу кривичног законодавства и поступка у кривичним предметима како би покушали да имамо све услове да имамо добре и квалитетне оптужнице", рекала је Кубуровић новинарима.

Зато је, како је указала, донет нови Закон о организацији и надлежности државних органа за сузбијање организованог криминала, корупције и тероризма који је почео да се примењује од 1. марта ове године - да би могао да обезбеди квалитетно прикупљање доказа и мултисекторску сарадњу државних органа, пре свега полиције и тужилаштва.

Кубуровићева је указала да се због неоснованог лишења слободе сваке године издвајају велика средства за одштету.

Појаснила је да странке које нису задовољне износом који им понуди Комисија Министарства правде као одштету, иду на парнични поступак који изазива додатне трошкове јер врло често, како је рекла, долази до принудног извршења и многоструко високе тршокове.

Одговарајући на питање које се тиче ослобађајућих пресуда "стечајној мафији" и припадиницма Јединице за специјалне операције, председник Врховоног касационог суда Драгомир Милојевић је навео да ту нема кривице суда.

"Суд је донео одлуке на основу чињеница које је утврдио на главном претресу, а то се односи на све ослобађајуће пресуде. Зашто је дошло до тих оптужница то је питање за неког другог", рекао је Милојевић, указујући да је одговор на питање "ко је ту крив", веома комплексан.

"Важно је да се у преистражном и истражном поступку прикупе ваљани и квалитени докази. Тужиоци су завршили исте факултете као и ми судије тако да што се тиче оцене, требало би и да буду опрезнији приликом подношења оптужнице", рекао је председник Врховног касационог суда.

Милојевић је напоменуо да број страница у оптужници ништа не значи, ако су докази проблематични и доводе до ослобађајућих пресуда.

У овом случају, држава је већ одбрани платила пре три године 285 милиона динара. Адвокати опет рачунају.

"Кад се сабере било је 20 година притвора за све окривљене. Само адвокатски трошкови су 200.000 по једном од окривљених, рачунајте 7.000 динара колико је просек по дану", каже адвокатица Зора Добричанин.

За претходне две године држава је имала шта и да рачуна.

За 2016. платила је више од 205 милиона динара због повреде права на суђење у разумном року и још 47 милиона накнаде нематеријалне штете по пресудама суда у Стразбуру. 2017.

У првом случају дала је 170 милиона, у другом 13,5 милиона.

"Године 2017. примљено је 5.545 за накнаду штете за повреду права на суђење у разумном року. Имамо тенденцију раста, јер је до 30. априла примљено 3.268 предмета", истиче Милојевић.

Грађанима којима је повређено право да им се суди у разумном року држава сада нуди поравнање мимо суда како би избегли дуготрајне судске поступке и велике трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи